Sărbători legale în 2020: Uite câte zile libere ți-au mai rămas anul acesta

Sărbători legale în 2020: Uite câte zile libere ți-au mai rămas anul acesta
Foto: pixabay.com

Dacă te gândești deja la vacanță, la concediu și la relaxare este timpul să consulți calendarul zilelor libere și să afli câte zile ți-au mai rămas pentru distracție.

Pentru anul 2020, Guvernul a stabilit 15 sărbători legale, dintre care4 zile în weekend, iar 11 zile în timpul săptămânii.

În următoarele luni, angajații urmează să benifieze de încă 12 zile de concediu.

Din păcate, în2020 sunt câteva luni în care nu avem nicio zi liberă: februarie, martie, iulie, septembrie și octombrie, însăcelălalteau până la trei libere legale.

Iată care este calendarul complet al zilelor libere legale:

Miercuri, 1 ianuarie – Anul Nou

Joi, 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou

Vineri, 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române

Vineri,17 aprilie – Vinerea mare

Duminică;19 aprilie – Paște Ortodox

Luni, 20 aprilie – A doua zi de Paște

Vineri, 1 mai – Ziua Muncii

Luni, 1 iunie – Ziua Copilului

Duminică,7 iunie – Rusalii

Luni, 8 iunie – A doua zi de Rusalii

Sâmbătă, 15 august

Luni, 30 noiembrie – Sfântul Andrei – zi liberă sărbătorită luni;

Marți, 1 decembrie – Ziua Națională a României

Vineri, 25 decembrie – Crăciunul

Sâmbătă, 26 decembrie – A doua zi de Crăciun

Legea prevede compensații pentru angajații care nu pot întrerupe activitatea presată

Potrivit legii, sărbătorile legale în România sunt zilele declarate nelucrătoare și sunt altele decât cele de sfârșit de săptămână. Salariaților care nu pot întrerupe munca datorită procesului de productie sau specificului activitatii, trebuie să li se înlocuiascăcu alte libere în urmatoarele 30 de zile.
În cazul în carenu se acordăzile libere, llucrătorul trebuie săbeneficieze pentru zilele lucrate desărbatoarede un spor financiar adăugat salariului.

Pentru angajații care aparțin altor culte religioase (protestanți, catolici),pe lângă cele 15 sărbători legale în care au liber, beneficiază și de două zile nelucrătoare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, în plus față de creștini, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

Potrivit legii, Guvernul trebuie să stabilescă lista zilelor libere pentru restul anului înainte de data de 15 ianuarie, fără a le mai putea modifica ulteriorprin ordonanţăde urgenţă. Astfel, acest aspect favorabil este un pentru muncitorii,care își pot organiza timpul liber mai bine. De la aceste zile nu fac excepții nicielevii din grădiniţe, şcoli şi licee, dar şi studenţii.

Din cauza pandemiei, părinții au dreptul la zile libere pentru supravegherea copiilor sub 12 ani

În acest an, din cauza pandemiei, unul dintre părințiicopiilor cu vârste mai mici de 12beneficiazăde zile libereplătite, totuși acestea se acordă doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de legislație pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile, a transmis Ministerului Muncii. În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care îngrijește de copil în mod obișnuit.

Cine sunt europenii cu cele mai multe zile libere

Totuși, la nivelul Uniunii Europene, angajatii din Romania ocupă ultimele locuri din clasamnetul cu cele mai multe zile libere legale dintr-un an.

Cei mai fericiți europeni sunt maltezii, care au cele mai multezile libere (36), spaniolii, careau 34, bulgarii și poloneziicu câte33, iar germaniiau 29.Angajații cu cele mai puține zile libere din U.E sunt iralandezii, care se bucură de doar 9 sărbători.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`