Spitalul Judeţean Ploieşti, inclusiv secţia de Infecţioase unde sunt tratați pacienții cu Covid-19, funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu

Spitalul Judeţean Ploieşti, inclusiv secţia de Infecţioase unde sunt tratați pacienții cu Covid-19, funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu
Foto:Ziarul Prahova

Tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț arată încă o dată starea dezastruoasă în care se află multe dintre spitalele publice din România. Foarte multe dintre acestea nu sunt autorizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Este și cazul clădirilor în care funcţionează cele mai multe dintre secţiile Spitalului Judeţean Ploieşti.

Secțiile Spitalului Județean Ploiești funcționează fără autorizație ISU

La Ploiești sunt oricum multe probleme grave. Lipsa medicilor, tratarea bolnavilor în curtea spitalului și lipsa autorizației de securitate la incendiu emisă de ISU sunt doar câteva dintre acestea.

“La nivelul judeţului funcţionează 26 de unităţi sanitare de stat şi private cu paturi, acestea având în total 132 de clădiri. Dintre imobilele în care funcţionează spitale sau clinici medicale 14 clădiri sunt autorizate, 4 sunt autorizate parţial, 4 funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, două deţin aviz de securitate, iar alte 108 nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu.

Trei dintre cele patru clădiri care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu aparţin Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Prahova.

Este vorba despre clădirea principală a spitalului, î care funcţionează mai multe secţii, clădirea cu Secţia de oftalmologie, dar şi imoblul cu Secţia de boli infecţioase unde sunt trataţi unii dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19. A patra clădire neautorizată privind securitatea la incendiu aparţine unui spital privat”, potrivit datelor ISU Prahova.

Alte patru clădiri sunt autorizate doar parţial privind securitatea la incendiu. Este vorba despre Spitalul de Obstetrica si Ginecologie – corpul D şi etajul 2 al corpului B, Spitalul Orăşenesc Vălenii de Munte – Pavilion Central, camera de primiri urgenţe a Spitalului Orăşenesc din Sinaia şi un alt spital privat care are subsol, parter şi etaj.

Totodată, două clădiri funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, dar deţin aviz de securitate la incendiu, fiind vorba despre Spitalul de Pneumoftiziologie Floreşti – Pavilion F şi un sptal privat.

Cazuri similare sunt la Sibiu, Vaslui și Arad

Niciun spital din judeţul Vaslui nu are, la această dată, autorizaţie de securitate la incendiu, a informat, luni, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Reprezentanţii ISU Vaslui efectuează în această perioadă controale la spitalele din judeţ, în urma unei decizii luate la nivel naţional.

O situație la fel de gravă, care poate duce la o tragedie de proporții în orice moment, este și la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad. Unitatea medicală nu are autorizaţie de securitate la incendiu pentru principala clădire, unde funcţionează şi o secţie ATI.

De asemenea, majoritatea spitalelor de adulţi din judeţul Sibiu, cu pacienţi COVID-19, fie nu au autorizaţie de la pompieri pentru toate clădirile, fie funcţionează în clădiri vechi în care nu s-au făcut modificări, aşa că legislaţie nu îi obligă.

„În ceea ce priveşte situaţia pe linia avizării/autorizării a unităţilor spitaliceşti din judeţul Sibiu facem următoarele precizări: 1. Pe raza judeţului Sibiu funcţionează 10 unităţi spitaliceşti dintre care 9 unităţi de stat şi 1 unitate privată. 2. Spitalul Clinic Judeţean Sibiu deţine următoarele corpuri de clădire autorizate: Clinica Infecţioase, Clinica de recuperare nr. 1 şi nr. 2, Ambulatoriu nr. 1 şi Centrul de Cercetare Invazivă şi Non Invazivă Cardiovasculară şi corpul extins UPU Sibiu. Clădiri fără Autorizaţie de securitate la incendiu: Corpul de clădire Neurochirurgie, Oftalmologie, Secţia ATI. Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu: Clădirile aferente sunt autorizate”, a explicat Alina Voina, citată de Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`