Se pregătește carantinarea municipiului Bistrița, după ce rata incidenței cazurilor de COVID-19 a depășit 9 la mie: Autoritățile locale au început demersurile

Se pregătește carantinarea municipiului Bistrița, după ce rata incidenței cazurilor de COVID-19 a depășit 9 la mie: Autoritățile locale au început demersurile
Foto: facebook.com/PrefecturaBN

Autoritățile din Bistrița-Năsăud încep demersurile pentru carantinarea municipiului Bistrița, în condițiile în care rata incidenței cazurilor de COVID-19 a depășit aici 9 la mia de locuitori, fără includerea cazurilor din focare în acest calcul. Instituția Prefectului din Bistrița-Năsăud a anunțat că, în ședința de luni a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a decis parcurgerea demersurilor pentru instituirea carantinei în municipiul Bistrița. Până acum a fost instituită carantina în alte patru municipii reședință de județ din România. Este vorba despre: Zalău, Baia Mare, Slobozia și Sibiu.

Autoritățile au început demersurile pentru instituirea carantinei în municipiul Bistrița

”În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de azi, s-a decis parcurgerea demersurilor pentru carantinarea municipiului Bistrița, unde incidența cazurilor de CoVid-19 a ajuns astăzi la un număr de 9,01/1000 locuitori fără focare, respectiv 9,83/1000 locuitori cu focare. Direcția de Sănătate Publică a înaintat astăzi către Institutul Național de Sănătate Publică analiza ce cuprinde și datele statistice din ultimele 14 zile, documentație care stă la baza Hotărârii de carantinare”, au transmis reprezentanții Prefecturii Bistrița-Năsăud, printr-o postare pe Facebook.

Propunerea este ca mnicipiul reședință de județ să intre în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea ca măsura să fie prelungită.

Ce restricții ar urma să fie instituite în perioada de carantină

Printre restricțiile propuse în perioada de carantină se numără interdicția privind intrarea sau ieșirea din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice și interdicția de circulație în spațiile publice cu excepția anumitor motive bine întemeiate și justificate în baza declarației pe propria răspundere. Locuitorii orașului își vor putea părăsi locuințele pentru a merge la serviciu, pentru a cumpăra alimente sau alte bunuri de strictă necesitate – în intervalul orar 10:00 – 14:00 având prioritate persoanele de peste 65 de ani –, pentru a merge la medic, pentru îngrijirea altor persoane, pentru a face mișcare sau a-și plimba animalele de companie în apropierea locuinței/gospodăriei sau pentru activități agricole.

De asemenea, există propuneri și cu privire la situațiile în care oamenii pot părăsi zona carantinată. În acest caz, situațiile de excepție se referă la transportul de marfă, la cazurile în care unele persoane au locul de muncă în afara localității în care s-a instituit carantina, la ”elevii/studenții care au domiciliul în zona carantinată și care urmează cursurile unor unități de învățământ din unități administrativ-teritoriale pentru care nu sunt dispuse măsuri de carantină zonală”, la urgențele medicale sau deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță.

În propunerea de carantinare se mai precizează că slujbele religioase pot fi organizate doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc, iar pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Totodată, ”se permite oficierea slujbelor de înmormântare, cu participarea a maxim 8 persoane în interior, iar în exterior cu participarea a maxim 20 de persoane”.

În același timp, „se permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezența a maxim 10 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maxim 20 de persoane, cu respectarea regulilor de protecție sanitară”.

În același timp, în zona carantinată se vor interzice mai multe activități.

Este vorba despre:

– organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc) în spații închise și deschise;

– organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spații închise cum ar fi: evenimente aniversare, locuri de joacă sau altele asemenea;

– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum a produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor, cu excepția activităților de preparare a hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

-activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

– activitatea cu publicul a saloanelor de înfrumusețare;

– organizarea și desfășurarea adunărilor publice;

– organizarea cu public în spații închise și deschise a spectacolelor sau activităților artistice;

– activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective în spații închise sau deschise. Excepție fac doar , competițiile profesioniste organizate de federațiile de profil;

– organizarea piețelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor și talciocuri.

De asemenea, programul de lucru cu publicul a operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare se va limita în intervalul orar 06.00 – 20.00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant, care pot avea program non-stop.

Mall-urile vor fi închise în zilele de weekend din perioada de carantină, excepție făcând magazinele alimentare, farmaciile, curățătoriile, magazinele care comercializează hrană pentru animalele de companie precum și cele care comercializează produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem livrare la domiciliu.

În magazine sau supermarketuri ori hopermarketuri numărul de persoane din interior se va limita la maximum 30% din capacitate

În cazul centrelor comerciale/ parcurilor comerciale se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8mp/persoană cu respectarea normelor de distanțare, respectiv protecție sanitară.

De asemenea, operatorii economici care desfășoară activități de transport persoane și care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în stațiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor.

Se pregătește carantinarea municipiului Bistrița, după ce rata incidenței cazurilor de COVID-19 a depășit 9 la mie: Autoritățile locale au început demersurile

Urmăriți B1TV.ro și pe
`