Şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Bihor a fost testat pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut luni de prefectul județului, Dumitru Ţiplea, precizând că activitatea instituției a fost suspendată pentru două zile pentru dezinfecție, informează ebihoreanul.ro.
Prefectul de Bihor a delcarat că șeful Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, Giani Bura, nu a intrat în contact direct cu colegii săi.
„Sediul instituţiei a fost închis azi (luni – n.r.) va rămâne închis şi mâine, pentru dezinfecţie”, a spus Dumitru Ţiplea, adăugând că angajații instituției au fost plasați în izolare la domiciliu și vor fi testați pentru infecția cu SARS-CoV-2.
În acest moment nu se știe cu exactitate de unde a contractat Giani Bura virusul, însă ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare. Și membrii familiei șefului Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului au fost testați, două persoane având rezultat pozitiv.
Potrivit datelor publicateluni, de Grupul de Comunicare Strategică, de la începutul epidemiei de coronavirus și până în prezent, în județul Bihor au fost înregistrate 1.700 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 31 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Totodată, alți 23 de bihoreni au fost primit rezultat pozitiv la retestare.
Conform Prefecturii județului, luni dimineață, în Bihor erau 470 persoane cu COVID-19 internate, iar alte 879de persoane, testate pozitiv cu SARS-CoV-2, au fost declarate între timp vindecate.
Totodată, Bihorul este unul dintre județele în care purtarea măștii de protecție este obligatorie și în spațiile publice deschise, aglomerate. Măsura a intrat în vigoare pe 5 august, iar regula trebuie respectată de toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani.
Vizate sunt ”spațiile publice deschise de tip piețe, piețe augro-alimentare, târguri și expoziții pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora. Totodată, masca este obligatorie în zonele de așteptare a mijloacelor de transport în comun, de tip stații de autobuz, stații și peroane de tramvai, stații și peroane CFR, autogări și altele asemenea; în zonele de așteptare pentru accesul la obiectivele turistice, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora”, se arată în decizia Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor.
În ceea ce privește situația la nivel național, cea mai recentă raportare venită din pareta autorităților arată că în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 733 de noi cazuri deCOVID-19, dintr-un total de 6.390 de teste efectuate în același interval. De asemenea, distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 233 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 38 de pacienți cuCOVID-19au decedat de duminică până luni. În acest moment, la ATI sunt internate 497 de persoane testate pozitiv cu noulcoronavirus, un record negativ înregistrat de țara noastră de la începutul epidemiei de SARS-CoV-2.
De la începutul epidemie și până în prezent, în România, au fost înregistrate 71.194 de cazuri de persoane infectate cu noulcoronavirus, dintre care 733 în ultimele 24 de ore. 32.759 pacienți au fost declarați vindecați și 8.072 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Până astăzi, 3.029 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În contextul în care România continuă să înregistreze o înmulțire a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, autoritățile au decis prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă.