Oamenii de știință din Marea Britanie încearcă să stabilească dacă răspândirea rapidă în sudul Angliei a noii variante de coronavirus care provoacă Covid-19 are legătură cu mutaţii majore detectate la tulpină, informează Reuters.
Un corespondent al Sky News, Thomas Moore, a declarat că noua tulpină nu „este neapărat un motiv de îngrijorare”, dar experții vor urmări „atent” această mutație.
„Nu este prima dată. Astfel de mutații au avut loc pe tot parcursul acestei pandemii. Așadar, acest lucru nu este deloc neobișnuit, nu trebuie să ne îngrijorăm, ci să fim foarte atenți”, a mai adăugat Moore.
La rândul lor, cercetătorii care urmăresc genetica virusului au anunțat că mutaţiile includ schimbări ale proteinei cu ”ţepi” pe care noul coronavirusul de tip SARS-CoV-2 o foloseşte pentru a contamina celulele umane. Nu este însă clar dacă aceste mutaţii conduc sau nu la mai multe infecţii.
”Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutaţii contribuie la transmiterea mai mare”, se arată într-un comunicat transmis decercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium.
Noua variantă de coronavirusfost numită “VUI – 202012/01” de către cercetătorii britanici. Aceasta include o mutaţie în regiunea genomului viral care codifică proteina cu ţepi. În teorie, aceasta ar putea avea ca rezultat răspândirea mai uşoară între oameni decât a avut virusulCovid-19.
Secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Matt Hancock, a anunțat zilele trecute că au fost găsite peste 1.000 de cazuri ale noii variante, „predominant în sudul Angliei”.
„Trebuie să subliniez în acest moment că nu există în prezent nimic care să sugereze că această variantă ar putea provoca o boală mai gravă”, a declarat el.
În urma descoperirii, specialiști susțin că este foarte puțin probabil ca această mutație să nu răspundă la un vaccin.
Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a transmis în aceeași intervenție că Londra şi mai multe comitate învecinate trec la nivelul maxim de restricţii antiepidemice, astfel că începând de miercuri acestea vor trebui să-şi închidă barurile şi restaurantele, va fi limitată şi mai mult socializarea, dar şcolile rămân deschise. Două subdiviziuni administrative londoneze, Greenwich şi Islington, au decis totuşi închiderea şcolilor.
„Am observat în ultima săptămână o creştere foarte puternică, exponenţială, a virusului la Londra, Kent, în părţi din Essex şi Hertfordshire. Nu ştim cât de mult aceasta este din cauza noii variante, dar, indiferent care ar fi cauza, trebuie să acţionăm rapid şi decisiv″, a indicat ministrul Matt Hancock.