Roxana Mărăcineanu, fosta înotătoare de origine română, în prezent Ministrul Sporturilor din Franţa, a declarat, sâmbătă, că sportul s-ar putea relua începând cu data de 11 mai, menționând că se vor respecta în continuare anumite reguli.
„Sportul se va relua în Franţa începând cu 11 mai, dar cu reguli de distanţare bine stabilite. Practica la club se va putea face, dar în grupuri de mai puţin de 10 persoane, în exterior, cu excepţia sporturilor colective şi de contact.
Dar toate asociaţiile, inclusiv cele ale sporturilor colective şi de judo, vor putea propune activităţi, respectând însă distanţarea socială. Lucrăm, de asemenea, la redeschiderea bazelor în funcţie de evoluţia pandemiei”, a spus ministrul referitor la data de 11 mai, prima zi de relaxare a restricţiilor impuse de guvernul francez, notează cotidianul L’Equipe.
Despre această dată, președintele Emmanuel Macron a avertizat ca 11 mai va fi doar un prim pas pentru ieșirea Franței din criza coronavirus, iar Franța nu revine brusc la o viață normală odată cu încheierea periaodei de carantină, relatează Reuters.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Roxana Mărăcineanu a făcut referire şi la măsurile economice luate încă de la începutul crizei pentru susţinerea sportului amator.
„Încă din prima zi, Ministerul Sporturilor a fost alături de asociaţii, cluburi, federaţii şi toate organismele din sectorul sportiv. Ele au putut beneficia de măsuri de drept comun, precum şomaj parţial, cu posibilitatea de a accede la împrumutul garantat de Stat.
Sportul, la fel ca şi cultura, va continua să beneficieze de un fond de susţinere pentru a face faţă revenirii progresive, întrucât nu vor exista evenimente până cel puţin în luna august”, a menționat aceasta.
Edouard Philippe, premierul francez, a anunţat că sezonul 2019-2020 în sporturile profesioniste, mai ales cel de fotbal, nu va putea fi reluat.
„Marile manifestaţii sportive, toate evenimentele ce reunesc peste 5.000 de participanţi şi fac astfel obiectul unei declaraţii la prefectură şi trebuie astfel organizate cu mult timp înainte, nu se vor putea desfăşura înainte de luna septembrie”, a declarat acesta.
Un studiu efectuat de Universitatea din Aarhus și Ministerul Sănătății arată că „în medie, un fotbalist va sta un minut şi jumătate lângă alt jucător, în timpul desfăşurării unui meci”,iar un jucător trebuie să stea sub doi metri, timp de 15 minute, ca să contacteze virusul de la altcineva, lucru imposibil într-un meci de fotbal, afirmă virusologul danez Allan Randrup Thomsen, noteazăVidenskab.dk.
În acest studiu, cercetătorii au folosit mișcările fotbaliștilor profesioniști din Superliga, pentru a crea o imagine de ansamblu asupra modului în care aceștia se mișcă pe teren, unul în raport cu ceilalți.
Cu toate acestea, studiul are limitele sale naturale, admit cercetătorii, existând o diferență legată de cât de expus la infecție este fiecare jucător, în funcție de locul în care acesta joacă pe teren. Spre exemplu, un portar intră cu greu în contact cu cu celălalt portar, este posibil ca un jucător ce evoluează ca extremă dreaptă să nu intre în contact cu un adversar din partea opusă.În schimb, un atacant se poate apropia foarte mult de un fundaș al echipei rivale, în timpul celor 90 de minute.