Raluca Turcan, ministrul Muncii, anunță o nouă lege a pensiilor: „Va aduce o majorare”. Ce se va întâmpla cu cele speciale

Raluca Turcan, ministrul Muncii, anunță o nouă lege a pensiilor: „Va aduce o majorare. Ce se va întâmpla cu cele speciale
Foto: Pixabay

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit joi, 28 ianuarie, despre o nouă lege a pensiilor, în cadrul unei conferințe de presă. 5 milioane de pensii vor fi recalculate.

„Odată cu evaluarea dosarelor, vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente, soft și resursa umanăși imediat vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin programul de redresare și recuperare.

Cheltuielile pentru implementarea recalculării pensiilor reprezintăcheltuieli într-un amplu sistem de reformăși sunt cheltuieli deductibile din programul naționalde reziliență.

Este un pas important în sistemul public de pensii. Pasul acesta are la bazădouăconcepte-cheie: contributivitate și echitate.

Raluca Turcan: „Pensiile mici vor fi duse la un nivel echitabil”

Începem evaluarea dosarelor, iar recalcularea se va face în baza unei noi legi, care va înlocui 127/2019 și va conține o formulăcare va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate. Existăcomponenta tehnicăde reevaluare și o componentălegislativăprin care noi pregătim o nouălege, care săconținăo formulăde calcul care săaducăechitate. Pânăcând se finalizează, pensiile se plătesc și se calculeazăîn baza legii existente.

Cred că vom putea începe discuțiile în maxim o lună pentru o nouă lege a pensiilor. Va aduce o majorare pentru un număr mare de pensionari. În cele mai mare parte, cele mici, vor fi duse la un nivel echitabil (…)”, a declarat Raluca Turcan.

De asemenea, Guvernul are în vedere o formulă de calcul și pentru pensiile speciale.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Pensiile speciale, cu excepția celor ocupaționale, intrăși ele în atenția noastră. Suntem în căutarea unei forme juridice, pentru a asigura un echilibru între contributivitate”, a mai transmis Raluca Turcan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`