Conform calendarului creștin ortodox, anul acesta, Postul Crăciunuluiîncepe pe data de 15 noiembrie. Postul pentru Sărbătoarea Nașterii Mântuitoruluieste destul de uşor de ţinut, fiindcă are multe dezlegări la peşte şi vin.
Postul Crăciunului 2020 începe la jumătatea lunii noiembrie și durează timp de 40 de zile. Mai exact, acesta se va încheia în 24 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe data de 14 noiembrie, dar dacă această zi pică în ziua de miercuri sau vineri, postul începe din seara zilei de 14. În perioada postului nu se organizează nici nunți, nici botezuri. În perioada postului nu se organizează nici nunți, nici botezuri.
Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, credincioșii ținând Postul Nașterii Mântuitorului de 40de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.
Spre deosebire de Postul pentru Sărbătorile Pascale, care este cel mai lung şi mai aspru din tot anul, Postul Crăciunului este mult mai uşor de ţinut, fiindcă are multe dezlegări la peşte şi vin
Chiar şi persoanele bolnave pot ține acest post, fiindcă tocmai postul i-ar ajuta să se vindece. Pentru unii Postul Crăciunului pare o adevărată provocare. Însă postul trebuie ţinut cu bucurie, fiindcă nu este o osândă, ci o mică nevoinţă făcută cu scopul de a fi mai aproape de Dumnezeu şi a te împărtăşi apoi cu trupul şi sângele Lui, prin euharistie.
În Postul Crăciunului, credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post, astfel ei trebuie să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin.
Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie, inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.
Tradiția spune despre postul Crăciunuluică ar fi fost poruncit de Maica Domnului bătrânului Crăciun, fiindcă tăiase mâinile bătrânei Crăciunoaie, nevasta sa, care moșise pe Maica Domunului.
Postul Crăciunului se ține în cinstea Fecioarei Maria, care fugea și se acundea de rușine că se simțea fără vină grea, cu Mântuitorul Hristos. De asemenea,postul Crăciunuluieste considerat de Biserica Ortodoxăo pregătire a credincioșilor pentru bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului.
Conform tradiției, înduminica de Lăsata Seculuicreștinii petrec în familie, desfătându-se cu mâncăruri din cele mai alese, după care înprima zi a postului Crăciunuluivor începe ritualurile de purificare și vor spune rugăciuni pentru iertarea păcatelor.
La începutul postului se realizează și ofrandele rituale, dedicate, mai ales, păsărilor cerului.
Unvechi obiceine spune căde Lăsatul Seculuitrebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, spunându-se următoarele cuvinte: “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Acest obicei se practică deoarece se crede că vrăbiile, mai ales, nu vor strica ogoarele.