Pensiile vor fi majorate doar cu 14% anul acesta. Când se va ajunge la creșterea de 40% promisă pensionarilor

Pensiile vor fi majorate doar cu 14% anul acesta. Când se va ajunge la creșterea de 40% promisă pensionarilor

Punctul de pensie crește cu 14% de la 1 septembrie 2020, potrivit noii rectificări bugetare. Astfel, se vaa ajunge de la 1.265 lei la 1.442 lei, ceea ce înseamnă o augumentare cu 177 de lei.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că atât este maximum posibil în actualul context de criză economică unde e estimează o contracție de 3,8%. Cîțu a mai declaratcă actuala majorare a pensiilor necesită un efort financiar de 4 miliarde de lei.

Și președintele Iohannis a susținut în conferința de miercuri că a solicitat executivului să crească pensiile cât mai mult.

„Am spus de la început că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru epidemie și recesiune. Și atunci, cu toate că marea majoritate a economiștilor a repetat că nu se pot mări pensiile și alocațiile, am cerut soluții pentru a fi majorate, atât cât se poate, și iată că au venit cu soluții, majorare etapizată, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Când economia își va reveni se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”, a declarat președintele.

Când se va ajunge la creșterea de 40%

Alte creșteri ulterioare, orice altă deiczie de creștere a pensiei va fi luată doar pe baza unei analize extrem de serioase, a anunțat premierul Ludovic Orban. Ca și în cazul alocațiilor pentru copii, executivul încearcă o creștere graduală, astfel încât să se ajungă la pragul promis de 40%.

„Orice creștere mai mare nu va putea fi susținută, se va întoarce împotriva României” a susținut prim-ministrul.

Deocamdată, la bugetul național avem o scădere în jur de 30 de miliarde față de veniturile proiectate în raport cu previziunile și indicatorii economci care au stat la baza elaborării proiectului Legii bugetului de stat.

Scade vârsta de pensionare pentru cei din zonele poluate

În cursul zilei de miercuri, 19 august, deputații au modificat, în plen, în calitate de for decizional, art. 65 alin. (5) din Legea 263 / 2010, privind sistemul unitar depensiipublice. Astfel, persoanele care au locuit în zonele afectate de poluare remanentă vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare, cu doi ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`