O tânără care făcea jogging în Parcul Tineretului din București a fost agresată sexual de doi muncitori de pe șantier. Unul dintre aceștia, acuzat de tentativă de viol, a pus-o la pământ pe femeie, iar celălalt a fost martor. Țipetele victimei s-au făcut auzite și din fericire, mai mulți oameni i-au sărit în ajutor.
Ambii agresori au fost duși la secție pentru audieri. Femeii i s-a făcut rău și a avut nevoie de îngrijiri medicale. A fost apoi transportată de la Secția 14, la Institutul pentru Medicină Legală.
Astfel de cazuri sunt izolate, precizează psihologul criminalist Tudorel Butoi, care atrage atenția și asupra factorului provocator, în anumite cazuri.
„Spre deosebire de marea majoritate a oamenilor care se duc pe șantiere, care muncesc și mănâncă parizerul din ziar, am găsit doi zăbăuci care nu pot să caracterizeze niciodată masa largă a oamenilor. Însă, conjunctural, după un consum de alcool se poate întâmpla fenomenul respectiv. Ei valorifică oportunitatea respectivă printr-o tentativă de viol. Unul merge la pușcărie, iar celălalt va fi martor în povestea asta.
Mendelson, când vorbește despre criminologie, vorbește și despre victima provocatoare. Se referă la acele femei care se expun cu bijuteriile la vedere, dar și prin ținută. Aici se pune problema incriminării femeii.Victima spune că are libertatea de a umbla cum dorește, pe unde dorește. Componentele trendului feminist vor spune asta: ‘Sunt și victimă și tot mă discriminați? Sunt femeie liberă’.
Reputatul criminolog Mendelson a spus despre victima provocatoare că prin felul ei de a fi, de a se afișa și a se comporta nu ea provoacă, așa cum au interpretat tot felul de oameni, ci ea incită, activeazămecanismele instincuale disfuncționale la psihopații sexuali. Deci ea pune în mișcare mecanisme existente la acești nenorociți. A provoca pe cineva înseamnă să ai premeditare. Acest gând este departe de Mendelson. Aceasta este explicația științifică”, a declarat Tudorel Butoi, pentru B1.ro.
De asemenea, Tudorel Butoi a dezvăluit comportamentul violatorilor în timp ce comit abuzurile, respectiv momentele din fața anchetatorilor.
„Violurile se consumă în spațiile închise de regulă, excepție făcând așa-zișii răpitori. Răpitorii sunt cei care te iau, te târăsc, te duc într-o anumită zonă și te pun în imposibilitatea de a te apăra fizic sau psihic. Ei pun în acțiune comportamente pe care le au sub impulsul instinctualității. Într-un fel, vorbim despre victimele propriilor disfuncționalități și sunt irecuperabili.
Violatorii sunt indivizi instabili emoțional, agresivi, hiperkinetici – foarte rapizi în mișcări, lovituri și acționează cu premeditare. Din ceea ce povestesc victimele, ei nici nu sunt niște performeri sexuali. În afară de situațiile cu victimele capturate în interior, ca să aibă tot timpul necesar, violurile lor sunt semiconsumate. Sunt impotenți, agresivi. Această neputință am întâlnit-o la criminalii în serie, cu dorințade a domina victimele prin agresiuni asupra organelor sexuale.
În fața anchetatorilor transpiră și put. Le este frică. Polițiștii le cam dau capace, pentru că au și ei surori și mame și este foarte greu să le ceri să fie roboți. Sigur că nu se preocupă de a-l teroriza cap-coadă, dar în interogatoriu, îi mai dau două-trei bastârci și două-trei capace, ca să țină minte că este la prăvălie, nu la talk-show”, a declarat psihologul criminalist pentru B1.ro.
În România, tentativa de viol se pedepsește cu închisoare de până la 12 ani. În țara noastră, 30% dintre femei au declarat că au fost victime ale violenței domestice și sexuale cel puțin o dată.
În Capitală, violența domestică ocupă un loc fruntaș în topul infracțiunilor înregistrate în 2019, potrivit Poliției.