În urma trendului ascendent de infectări cu SARS-COV-2, au apărut noi scenarii. După restaurante, baruri, cafenele, discoteci, cinematografe și teatre, există posibilitatea ca în curând, și sălile de sport să fie nevoite să-și tragă obloanele. Riscul epidemiologic este foarte ridicat în astfel de spații închise, atrage atenția dr. Radu Ciornei, imunolog.
„O sală de fitness poate deveni o etuvă de infestare, foarte ușor. Din cauza efortului, numărul de aerosoli care este scos de un om care face sport este foarte, foarte mare. Este ca și cum ar tuși încontinuu.Sălile de fitness cred că ar trebui închise. Locurile în care oamenii nu interacționează și fac efort, sunt în regulă.
La saloanele de manichiură și pedichiură, unde poartă toată lumea mască, nu este un pericol atât de mare, dacă se respectă regulile specifice, inclusiv o eventuală sterilizare cu ultraviolete”, a declarat medicul pentru B1.ro.
În opinia medicului Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, este nevoie mai degrabă de controale și măsuri coercitive dure.
„Cred că restricțiile ar trebui făcute punctual, în zone în care se constată că nu se respectă regulile. Nu știu dacă este foarte bine să închidem chiar tot, pentru că economia trebuie să funcționeze.
Și lumea trebuie să înțeleagă că trebuie să respecte regulile, pentru ca țara să aibă cât mai puțin de suferit. Nu cred că este problema cu nicio activitate. Dacă nu se respectă aceste reguli în schimb, aceste locații trebuie închise.
Dacă cei de la sălile de fitness înțeleg că trebuie să fie păstrată o anumită distanțare, riscul de contaminare este mai mic. Este păcat că s-a ajuns în această situație. Dacă se respectau aceste reguli din timp, nu ajungeam să închidem anumite activități și o presiune mare pe sistemul de sănătate.
Controalele inopinate sunt cheia. Dacă se respectă regulile, lași entitatea respectivă să funcționeze. Dacă nu, trebuie luate măsuri”, a declarat Virgil Musta pentru B1.ro.
Sălile de fitness s-au închis la jumătatea lunii martie 2020 și s-au redeschis la jumătatea lui iunie.
8 luni de zile au trecut de la primul caz de COVID-19 confirmat în România, în data de 27 februarie 2020. Din acel moment, numărul de infectări a început să crească treptat, iar acum se apropie vertiginos de pragul de 3.000 de infectări în ultimele 24 de ore.
După București (20.306), care este lider în mod evident, Suceava (6.918), Brașov (6.554), Prahova (6.410), Iași (5.922), Argeș (5.666) și Bacău (5.130) sunt județele care au înregistrat până acum cele mai multe infectări confirmate, potrivit datelor comunicate de Guvern.Cele mai puține cazuri s-au înregistrat în Călărași (933), Bistrița-Năsăud (1.635), Caraș-Severin (1.536), Covasna (1.355), Giurgiu (1.238), Harghita (1.176), Ialomița (1.387), Satu Mare (818), Sălaj (914), Tulcea (1011).
Până pe 7 octombrie, 142.570 de cazuri au fost confirmate pe teritoriul României. 111.564 de pacienți au fost declarați vindecați.