EXCLUSIV // Remdesivir, glonțul de aur în lupta împotriva COVID-19, ajunge în România de săptămâna viitoare. Reprezentanții Ministerului Sănătății: „Acest produs e într-un studiu clinic. O să vină dublul dozelor pe care le-am avut până acum”

EXCLUSIV // Remdesivir, glonțul de aur în lupta împotriva COVID-19, ajunge în România de săptămâna viitoare. Reprezentanții Ministerului Sănătății: Acest produs e într-un studiu clinic. O să vină dublul dozelor pe care le-am avut până acum
sursa foto: Comisia Europeana

EXCLUSIV// Remdesivir, singurul tratament anti COVID-19, a cărui utilitate a fost confirmată clar în cadrul studiilor, va ajunge și în România la începutul lunii august. Asta după ce Comisia Europeană a semnat un contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, pentru circa 30.000 de pacienți din țările membre, inclusiv România.

Remdesivir ajunge în România începând cu săptămâna viitoare

Contactați de B1.RO reprezentanții ministerului Sănătății au precizat că nu pot oferi date despre dozele care ar urma să ajungă în țară, însă produsul ar urma să fie distribuit începând de săptămâna viitoare.

“Există un contract de confidențialitate, ne-aatenționat compania. Acest produs este într-un studiu clinic. O să vină dublul dozelor pe care le-am avut până acum. S-a primit deja confirmarea că o să vină probabil de săptămâna viitoare”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru B1.RO.

Trebuie precizat faptul că Remdesivir nu se găseşte pe scară largă, ci distribuit de către Ministerul Sănătății către centrele mari de boli infecţioase. Medicamentul este folosit doar pe anumiţi pacienţi, selectaţi mai ales în funcţie de gravitate, dar şi pe alte criterii medicale.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat,în urmă cu o săptămână, într-o conferință de presă, că România a beneficiat de 640 de flacoane de Remdesivir și urmează să primească alte 600. El a explicat însă că tratamentul, primul autorizat îpotriva COVID-19, a ajuns în România în cadrul unui studiu clinic.

„Remdesivir a venit in 640 de flacoane, în două serii, s-a repartizat către spitalele de boli infecțioase sau care sunt suport COVID și aveau sector de boli infecțioase. Urmează să mai primim 600 de flacoane, dar ține foarte mult, după cum știți, la nivelul SUA, președintele Trump a impus oarecum ca toată producția să rămână în SUA”, a spus Nelu Tătaru într-o conferință de presă, la Iași.

Contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead

Comisia Europeană a anunţat miercuri semnarea unui contract în valoare de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead, pentru furnizarea medicamentului anti-coronavirus Veklury – numele de marcă pentruremdesivir, transmite Reuters

Purtătoarea de cuvânt a CE, Dana Spinanţ, a precizat că este vorba de o cantitate suficientă pentru tratamentul a 30.000 de pacienţi cu simptome grave de COVID-19. Loturi de Veklury vor fi disponibile începând din august pentru cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene şi pentru Regatul Unit.

Prima tranşă va fi suficientă doar pentru nevoile imediate, însă Comisia se pregăteşte şi pentru achiziţionarea în comun a unor cantităţi suplimentare de remdesivir, începând din octombrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`