Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru acțiuni care intră în sfera „antițigănismului”. Numele proiectului lasă loc de multe interpretări, susține sociologul Alfred Bulai.
„Este o nefericită formulare, în sensul că ‘țigănism’ este un termen peiorativ. Dacă spun că este ‘antițigănism’, deja este afirmare a unui stereotip. E o discuție întreagă. Evident, în cadrul proiectelor mele am întâlnit oameni care mi-au spus să le spun ‘țigani’, dar și invers. De asemenea, sunt indiferenți.
Totuși, există o formulare cu care toată lumea identifică chestia negativă.Când îi zici ‘țiganule!’ sau ‘țigancă împuțită!’, cum i-a spus președintele României unei reporterițe, mă iertați, nu mai poate să fie de bine. Este clar că e peiorativ. De principiu, ar trebui să se utilizeze formule care să nu deranjeze, însă ‘țigănie’ sau ‘țigănism’este clar peiorativ”, a declarat sociologul pentru B1.ro.
Ințiativa a trecut cu 244 de voturi „pentru”, unul împotrivă, 20 de abţineri, după ce în decembrie 2019 a fost adoptată tacit de Senat, informează News.ro. În aceste condiții, legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Potrivit proiectului, care a fost inițiat de parlamentari din rândul minorităţilor naţionale, PSD, UDMR, USR, ALDE și PMP, ”prin antiţigănism se înţelege atât percepţia, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/organizaţiilor neguvernamentale, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiile şi limbii romani”.
Concret, „fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiţigăneşti se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”. Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru confecţionarea, vânzarea, răspândirea sau folosirea în public a simbolurilor antiţigăniste.
De asemenea, riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani cei care distribuie materiale considerate antiţigăniste.
Totodată, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup”, se mai arată în proiectul de lege.