Este posibil un al treilea val de pandemie Covid în România? Ce spun specialiștii

Este posibil un al treilea val de pandemie Covid în România? Ce spun specialiștii
Sursa Foto: Pexels/ Polina Tankilevitch

În România, numărul de noi infectări cu COVID-19 a scăzut simțitor de la începutul anului 2021, însă asta nu înseamnă că pandemia a trecut.

Al treilea val COVID-19 își face deja simțită prezența în unele țări din Europa, care impun noi restricții. Printre acestea se numără Marea Britanie, Suedia și Portugalia.

Ce spun specialiștii despre izbucnirea unui al treilea val epidemiologic în România

Specialiștii avertizează că valul trei este inevitabil şi va lovi probabilîn lunile februarie-martie, iar cât de grav va fi, depinde de cât de mult populația respectă măsurile sanitare.

Dr. Virgil Musta, şef secţie Boli Infecţioase, Spitalul „Victor Babeş” Timişoara:Pe proteina care se fixează de celula din corpul omenesc au apărut două mutații. Dacă nu se iau măsuri rapide, există riscul să intram într-un al treilea val de pandemie.

Dr. Cristian Oancea, manager, Spitalul „Victor Babeş” Timişoara:A pornit o nouă tulpină din Anglia, cu un grad de multiplicare foarte rapid, de 70%.Este posibil ca acest val trei să vină mai repede.

În luna februarie, în România s-ar putea îmbolnăvii30.000 de oameni, în fiecare zi, adică de trei ori mai mult decât până acum.

Dacă numărul de cazuri COVID-19 va creşte cu 10%până la finalul lunii martie,un sfert din populaţia României va fi deja imunizată natural, în urma infectării, potrivit surselor observatornews.ro.

Noiletulpini ale SARS-COV-2 ar putea provoca al treilea val de îmbolnăviri

Chiar dacă nu se știe deocamdată cu certitudine ce impact va aveaal treilea val, specialiștii privesc cu teamă spre noile mutații pe care virusului le capătă.

După mutația apărută în Marea Britanie numită B117, care a paralizat Europa, o alta, botezată tulpinabraziliană începe să-și facă simțită prezența. Cunoscută științifica ca E484K, această mutație a apărut în Africa de Sud, în Brazilia și Japonia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că noua tulpină de COVID-19 care a fost depistată în Marea Britanie a ajuns deja în 50 de state. De asemenea, 20 de state a fost identificată varianta detectată iniţial în Africa de Sud.

Vestea bună este ca vccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer BioNTechpare să funcționeze și împotriva acesora, arată un studiu de laborator realizat de Pfizer şi de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Texas, care a fost efectuat pe mostre de sânge donate de persoane vaccinate. Chiar dacă este vorba de rezultate preliminarii, care încă nu sunt publicate, specialiştii sunt încrezători.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`