Cristian Tudor Popescu a ridicat o întrebare cel puţin interesantă, în spaţiul public: „Ce competență avea zisa DIICOT să se ocupe de dosarul 10 August?„. Gazetarul nu înţelegere de ce a intervenit Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism într-un miting al populaţiei, din urmă cu aproxmativ doi ani.
„DIICOT înseamnă Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Care criminalitate organizată și ce terorism, pe 10 august 2018, în Piața Victoriei? Ce competență avea zisa DIICOT să se ocupe de acest dosar, în afara loviturii de stat scornicite de PSDragnea, care i-a și pasat dosarul? Și uite că s-a ocupat. Acesta este un fragment din motivarea de către procurorii DIICOT a deciziei de a-i face scăpați de pușcărie pe Cucoș, Cazan, Sindile, Chirică, șefii represiunii Jandarmeriei asupra unei mulțimi de manifestanți pașnici din Piața Victoriei. Dincolo de „scriitura” de milițiano-securiști care umblau după un autograf de la Nichita Stănescu, subsemnatul n-am mai auzit așa ceva din partea unor oficiali ai statului român de la Elena Ceaușescu în decembrie `89, când cerea ca orașul „huliganilor” să fie ras de pe fața pământului, să se tragă brazdă peste Timișoara. Sau de la o altă „agricultoare”, pe nume Jeana Morărescu, secretar de stat în Ministerul Culturii în 1990, care declara în ziarul Adevărul că numita Ana Blandiana și ai săi din Piața Universității sunt „jumătatea putrezită a mărului, care trebuie extirpată”, a scris Cristian Tudor Popescu pentru republica.ro.
„Armata înseamnă altceva decât jandarmii. Pentru soldați, orice membru al armatei adverse este un inamic pe care nu au dreptul să-l cruțe. Jandarmii, însă, nu au voie să asalteze la grămadă demonstranți pașnici. Or, pe 10 august 2018 unii au fost chiar mai răi decât soldații, care nu îi mai atacă pe cei ce se predau – sunt greu de uitat imaginile oamenilor căzuți la pământ sau cu mâinile ridicate, loviți temeinic cu bastoanele și bocancii – Dumnezeu îi va recunoaște pe ai săi… Pe linia asta de gândire, lui Cucoș, Sindile, Cazan, Chirică ar trebui să li se impute faptul că n-a murit decât 1 (un) om în urma intervenției ordonate de ei”, sunt câteva pasaje din editorialul CTP-ului pentru sursa amintită.
După aproape doi ani de la evenimentele din 10 august 2018, procurorii DIICOT au decis clasarea unei părți din dosarul privind violențele din Piața Victoriei. Este vorba despre partea în care fostul ministru al Internelor, Carmen Dan, îi acuza pe participanții la mitingul Diasporei că ar fi încercat să dea o lovitură de stat și ar fi făcut acțiuni împotriva ordinii constituționale, procurorii DIICOT susținând că nu poate fi vorba despre o astfel de infracțiune, întrucât mitingurile de acest fel sunt legale și constituționale. De asemenea, a fost clasată parte de dosar în care șefii de la acea vreme ai Jandarmeriei, precum și un secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au fost acuzați de abuz în serviciu și purtare abuzivă. Anchetatorii consideră că aceștia nu au făcut altceva decât să își facă datoria. Singurul aspect al dosarului care va fi cercetat în continuare a fost declinat către secția Parchetelior Militare din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Este vorba despre violențele produse după ora 18.00 a zilei de 10 august 2018, când situația a degenerat, iar jandarmii au intervenit în forță, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă, mai multe persoane fiind rănite. De altfel, peste 1.000 de persoane prezente atunci în Piața Victoriei au depus, atunci, plângeri către diverse Parchete, plângeri care au fost ulterior reunite și declinate către DIICOT. În acest dosar se continuă cercetările pentru abuz în serviciu, neglijență în serviciu și purtare abuzivă.