Judecătorii Curții Constituționale (CCR) s-au reunit, marţi dimineaţă, în şedinţă, pentru a analiza datele solicitate de la Guvern, respectiv pentru a da un verdict privind rezultatele referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, desfăşurat pe 29 iulie.
Şedinţa CCR a fost programată să înceapă la ora 10:00. Înaintea întrunirii, Tudorel Toader, unul dintre judecătorii CCR, a declarat că există şi posibilitatea ca decizia Curţii să fie amânată din nou. (Detalii AICI)
Guvernul a trimis luni către CCR datele solicitate de către judecători pentru a se putea pronunţa asupra rezultatului referendumului. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a declarat, luni seară, că speră ca o decizie să fie luată astăzi (n.r. marţi) şi că „toate legile lasă loc de interpretare”. (Detalii AICI)
Jucătorul Valentin Zoltan Pușcaș a afirmat, la intrarea în sediul CCR, că nu s-a uitat deloc la televizor în zilele anterioare acestei ședințe, pentru a nu se lăsa influențat.
Săptămâna trecută, judecătorii CCR au decis, într-o altă şedinţă, ca decizia privind validarea sau invalidarea referendumului să fie luată cu o majoritate de două treimi, adică şase voturi din nouă. Anterior, se luase în discuţie varianta ca decizia să fie luată cu o majoritate simplă, de cinci voturi din nouă. (Detalii AICI)
În urma referendumului, USL nu a reușit să strângă numărul necesar de votanți pentru ca procedura să fie validată, respectiv 50% plus unul dintre cetățenii români cu drept de vot.
Astfel, deși cei care au venit la urne au votat masiv pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, cvorumul necesar pentru validarea referendumului nu a fost întrunit, rezultatul nefiind reprezentativ în ideea în care era nevoie de un vot al majorității populației României cu drept de vot.
Biroul Electoral Central a anunțat că prezența la vot a fost de 46,24%, respectiv 8.459.053 de alegători. Voturi valabil exprimate cu răspunsul DA sunt 7.403.836, care reprezintă 87,52%, în timp ce voturi valabil exprimate cu răspunsul NU sunt 943.375, care reprezintă 11,15% din voturile totale. Voturi nule au fost 111.841, ce reprezintă 1,32%.
USL nu s-a oprit aici și a cerut o „reactualizare” a listelor electorale, susținând că cvorumul a fost întrunit, acuzând PDL de fraude. Guvernul Ponta a trecut mai departe către radierea de pe liste, printre altele, a românilor din străinătate, deși aceștia au drept de vot și ar trebui incluși pe listele electorale permanente.
CCR va lua o decizie bazându-se pe listele „aduse la zi” de către Guvernul Ponta, prin ministerele sale MAI și MAE și prin autoritățile locale aflate în subordinea sa.
AICI poți să vezi ce a spus judecătorul Tudorel Toader despre o posibilă amânare a deciziei.