Deși inițial a dat vina pe cei de la pompe funebre, Vlad Voiculescu recunoaște că în ordin scria că o parte din decedații de COVID-19 sunt înmormântați fără haine: „Am preluat o informație parțial greșită” (VIDEO)

Deși inițial a dat vina pe cei de la pompe funebre, Vlad Voiculescu recunoaște că în ordin scria că o parte din decedații de COVID-19 sunt înmormântați fără haine: „Am preluat o informație parțial greșită” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 8 aprilie, ora 14.20: Ministrul Vlad Voiculescua recunoscut într-o postare pe Facebook că a preluat „o informație parțial greșită” și că în ordinul de ministru se stipulează că o parte dintre cei decedați cu SARS-CoV-2, mai exact cei autopsiați, sunt înmormântați fără haine, o prevedere pe care susține că o va modifica „în cursul zilei de astăzi”.. Anterior postării, el făcuse o serie de declarații în fața Ministerului Sănătății, unde afirma că situația descrisă de reporteri este un „neadevăr” și că „dacă cei de la pompe funebre au înmormântat oameni fără să respecte legea, atunci, da, au făcut acest lucru de capul lor și nu are nimeni din acest minister de ce să își ceară scuze pentru lucrul acesta”.

„Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație parțial greșită în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, o parte a celor decedați – și anume cei autopsiați (!) – conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 «se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.»Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”, a scris ministrul Vlad Voiculescu pe Facebook, joi, după declarațiile susținute în fața Ministerului Sănătății.

Tocmai am avut o întâlnire cu Secretariatului de Stat pentru culte și reprezentanți ai cultelor din România în care s-a…

Publicată de Vlad Voiculescu peJoi, 8 aprilie 2021

Știrea inițială:Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, susține că nu scrie în ordinul de ministru că persoanele diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 care au decedat ar trebuiînmormântate fără haine. „Dacă cei de la pompe funebre au înmormântat oameni fără să respecte legea, atunci, da, au făcut acest lucru de capul lor și nu are nimeni din acest minister de ce să își ceară scuze pentru lucrul acesta”, a mai spus el, într-un schimb intens de replici cu reprezentanții presei, după ce a anunțat ridicarea unor restricții privind ceremoniile funerare.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „În ordinul pe care îl voi modifica nu este scris nicăieri că oamenii ar trebui să fie înmormântați fără haine”

Întrebat dacă le cere scuze familiilor care și-ar fi înmormântat rudele fără haine, ministrul Vlad Voicuescu a declarat: „Mai întâi, nu am scris eu ordinul și în ordinul pe care îl voi modifica nu este scris nicăieri că oamenii ar trebui să fie înmormântați fără haine, așa că nu înțeleg întrebarea. Este o întrebare capcană față de neadevăr. Ați descris un neadevăr. Repet, citiți în ordinul vechi, nu scrie nicăieri că oamenii…”

Întrebat cine este responsabil de această situație, el a adăugat: „Cei care nu au respectat legea. Cei care nu i-au îmbrăcat pe oameni. Nu există niciun protocol internațional care să vorbească despre o… Iertați-mă, oamenii din minister nu fac înmormântări”.

Ministrul Sănătății susține că a aflat abia ieri despre solicitarea celor de la culte privind modificarea regulilor de înmormântare. Întrebat dacă a cerut explicații departamentului care l-a informat atât de târziu, Vlad Voiculescu a precizat: „Evident că am făcut acest lucru. A fost un circuit. S-au luat opinii, înțeleg, de la mai multe comisii de specialitate. Opiniile au fost, să spunem, de mai multe feluri. Lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru că este vorba despre sănătatea oamenilor și despre protejarea tuturor celor care sunt implicați în procesul acesta. Dacă cei de la pompe funebre au înmormântat oameni fără să respecte legea, atunci, da, au făcut acest lucru de capul lor și nu are nimeni din acest minister de ce să își ceară scuze pentru lucrul acesta”.

Referitor la faptul că s-ar fi invocat un protocol sanitar la înmormântările respective, Vlad Voiculescu a mai spus: „Îmi pare rău dacă lucrul acesta s-a întâmplat, dar nu are nicio legătură cu reglementările semnate de domnul Tătaru în aprilie 2020. Repet, dacă acest lucru s-a întâmplat, nu are nicio legătură cu o reglementare a Ministerului Sănătății”.

„Cei care nu au respectat legea, cei care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă și lucrul pentru care au fost plătiți. Nu cred că cei de la pompele funebre de care vorbiți – poate există cinci, poate există 10, poate există 20.000, nu știu, dar aceia, dacă au făcut lucrul acesta, nu au respectat reglementările în vigoare și probabil că au fost plătiți pentru un serviciu pe care nu l-au făcut, dar cred că nu este adevărat ce spuneți”, a afirmat ministrul Vlad Voiculescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`