Violeta Alexandru: Pensiile vor crește în funcție de încasările la buget / Contractele suspendate sunt în descreștere evidentă. Am luat măsuri pentru ca persoanele în șomaj tehnic să revină în activitate (VIDEO)

Violeta Alexandru: Pensiile vor crește în funcție de încasările la buget / Contractele suspendate sunt în descreștere evidentă. Am luat măsuri pentru ca persoanele în șomaj tehnic să revină în activitate (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii a declarat, pentru B1 TV, că Guvernul PNL are în intenție să mărească pensiile, dar procentul va depinde de încasările la buget. Ministerul de Finanțe este așteptat să vină cu o evaluare în acest sens. Violeta Alexandru a mai precizat că unul dintre obiectivele sale, în perioada crizei generată de epidemia de coronavirus, a fost ca oamenii să nu-și piardă locurile de muncă. Tocmai de aceea a și fost aplicată măsura privind șomajul tehnic. Ministrul a mai detaliat apoi măsurile ce vor fi implementate în sprijinul celor care au contracte suspendate, pentru ca aceștia să revină cât mai repede la serviciu. Violeta Alexandru a mai susținut, pentru B1 TV, că numărul contractelor de muncă suspendate este într-o descreștere evidentă, semn că economia începe să-și revină.

Ministrul Muncii:Intenția Guvernului PNL e de a crește pensiile. Urmează să vedem situația încasărilor labuget

Violeta Alexandrua declarat că Guvernul PNL intenționează să crească pensiile, dar procentul va fi stabilit în urma unei evaluări a încasărilor la buget.

„Intenția noastră asumată este de a crește pensiile, urmează să vedem situația încasărilor, impactul bugetar pe mai multe scenarii și să comunicăm în cel mai scurt timp posibil. Discuția trenează, lucrurile au fost într-o continuă evoluție în această perioadă în care s-au închis activități din cauza pandemiei. Nimeni nu avea cum să prevadă că se va ajunge la așa ceva. Lucrurile încep să-și revină, dar acum încă sunt în evoluție. Cert e că trebuie să tragem linie, să vedem care e situația”, a declarat Violeta Alexandru, pentru B1 TV.

Aceasta a precizat că, în opinia sa, raționalizarea ar trebui să fie făcută la alte capitole de cheltuieli publice, nu aici: „Noi suntem pentru creșterea pensiilor, ar trebui să facem o prioritate din acest lucru prin raport cu alte cheltuieli bugetare, care ar trebui raționalizate. Nu aici aș face o raționalizare, cât în alte cheltuilei din sistemul public”.

Alexandru a mai afirmat că, la sfârșitul lunii iunie, se preconizează evaluarea făcută de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: „Așteptăm această evaluare a situației încasărilor la buget, pentru că, într-adevăr, se resimte nevoia unei comunicări fundamentate, pe cifre, pe date. Nu am încercat deloc să tragem de timp, e necesară această evaluare pentru a avea un răspuns ferm apropo de posibilitatea de a crește pensiile cu 40%”.

Luni, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul PNL va majora pensiile, dar doar cât va permite bugetul. Precizarea a venit în contextul în care, potrivit Legii pensiilor, așa cum a fost ea trecută prin Parlament de PSD și aliații săi, pensiile ar trebui majorate de la 1 septembrie 2020 cu 40%. „40% este o țintă de neatins, nu se putea nici dacă nu eram în criză”, a susținut șeful Guvernului.

Premierul Ludovic Orban „are în vedere să nu crească pensiile populist, așa cum pare că s-a întâmplat în proiectul PSD, ci să facă o creștere care să fie sprijină de buget. Revenirea economică se va face ușor, ușor, dar cu anumite costuri. Se va resimți în resursele bugetare”, a mai afirmat Alexandru.

Aceasta a mai precizat că, spre deosebire de împrumuturile făcute de guvernările social-democrate, cele din timpul Guvernului PNL generează „resurse în buget cu care acoperim cheltuielile necesare acum și în anii viitori”.

În replică la acuzațiile pe acest subiect venite din partea social-democraților, ministrul liberal a afirmat: „E ușor de vorbit de pe margine, e mai greu să fii la guvernare într-o perioadă de pandemie”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Violeta Alexandru, despre șomajul tehnic și alte măsuri în sprijinul angajaților afectați de criza coronavirusului

Ministrul Muncii a enumerat apoi măsurile ce au fost luate și care vor fi implementate de acum încolo, în sprijinul angajatorilor și a angajaților. Aceasta a precizat că numărul contractelor de muncă suspendate este într-o descreștere evidentă, semn că economia începe să-și revină după criza generată de coronavirus.

„Am gândit, în mijlocul măsurilor, sprijinirea șomajului tehnic, în ideea de a nu decupla angajatul de angajator. Deci nu mi-am dorit să se întrerupă colaborarea. Principala măsură luată de Guvern în perioada pandemiei a fost chiar aceasta, pe care am aplicat-o într-un timp mai scurt decât alte state cu o capacitate financiară mai bună. Continuăm cu această măsură.

Contractele suspendate sunt în descreștere evidentă. Oamenii revin în activitate. Evident, economia începe să dea semne bune și pentru cele întrerupte le ajutăm în continuare, că mai sunt domenii. E vorba despre cele în care activitatea presupune un public numeros sau cele sportive, care presupun contact fizic.

O altă măsură pe care am luat-o e să-i sprijinim pe cei din șomaj tehnic să revină în activitate cu acoperirea a 41,5% din costul salarial mediu brut, cu anumite condiționări. Suma se acordă în același cuantum pe trei luni de zile, apoi ne gândim la alte tipuri de măsuri mai flexibile, iar condiționalitatea e ca angajatorul să păstreze angajații până la finele anului.

O altă măsură deja aprobată în Guvern e de a-i sprijini pe cei între 16 și 29 de ani și cei de peste 50 de ani, categroii despre care studiile arată că-și găsesc mai greu de muncă. Este vorba de un sprijin în cuantum de 50% din câștigul salarial, până la 2.500 RON pentru fiecare persoană angajată. Le vom pune în practică foarte repede, cum am făcut și cu șomajul tehnic. Restul măsurilor sunt gândite de colegii mei pentru firmele care au reușit să-și continue activitatea”, a declarat ministru Violeta Alexandru, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie