Dacă nu funcționează economia privată, nu vor exista bani pentru măsuri sociale, a explicat fostul premier Victor Ponta, liderul Pro România, miercuri seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
„În România, înainte de pandemie, un milion de români lucrau la firme multinaționale și patru milioane și ceva lucrau la firme românești. Cele multinaționale sunt în regulă, în sensul în care au finanțare de la băncile internaționale, au resurse financiare. Din punctul meu de vedere sunt foarte bune aceste firme, și-au păstrat angajații, și-au plătit, dar nu poate trăi o țară de 20 de milioane (n.r. – de locuitori) cu un milion de angajați la multinaționale. Atunci, Guvernul României trebuia să se concentreze, cum se întâmplă în celelalte țări, în special în Italia, Spania, care seamănă cu noi ca economie, pe restul. Din păcate, deocamdată nu s-a făcut nimic. Singurul lucru pe care l-a lăudat domnul Cîțu (n.r. – ministrul Finanțelor) a fost acel program IMM Invest, care a debutat într-o vineri dimineață cu un site care a căzut după cinci minute și după încă 10 zile a făcut STS site-ul”, a declarat Victor Ponta.
El susține că „alte măsuri economice concrete pentru firmele românești nu există. Eu, ca social-democrat, dar care am luat, totuși, măsuri liberale cât am fost prim-ministru, le-am luat pentru că am înțeles că n-ai de unde să ai bani de măsuri sociale dacă nu îți merge economia privată. Întâi merge economia privată și după împarți bani. Ori acum, noi de unde o să ținem salarii, pensii, un aparat de stat? De unde băgăm bani în sănătate dacă omorâm firmele private?”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Premierul Ludovic Orban a desfășurat o nouă declarație de presă, miercuri, în care a prezentat mai multe măsuri pentru relansarea economiei, iar printre acestea se numără și inițiative dedicate angajatorilor și angajaților, dar și studenților sau persoanelor care întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă. Tot atunci, el a anunțat că mecanismul de șomaj tehnic va fi valabil, și după 1 iunie, pentru domeniile care încă vor fi afectate de restricții. Nu în ultimul rând, primul-ministru a comentat și amenda primită de președintele Iohannis din partea CNCD, criticând-o în termeni duri.
„Se știe foarte clar că datorită crizei economice provocate de epidemie, foarte mulți români fie și-au pierdut locul de muncă, fie au fost în șomaj tehnic. De asemenea, foarte mulți români s-au întors în țară din țările în care își desfășurau activitatea, ca urmare a încheierii contractelor de muncă. Evaluarea pe care o avem ne indică faptul că există aproape 600.000 de români care s-au aflat în șomaj tehnic și până la 700.000 de români care vor fi în căutarea unui loc de muncă. Aproape 350.000 de persoane cărora li s-a încheiat contractul de muncă și între 300.000 și 350.000 de români care s-au întors în țară și care vor fi în căutarea unui loc de muncă. Din acest motiv, pe lângă măsura activă acordată pentru reluarea activității angajaților din companiile care au fost afectate de măsurile de restricție sau au fost afectate indirect de criza economică, vom folosi mai multe măsuri active dedicate diferitelor categorii de angajați. Vom acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile”, a afirmat Ludovic Orban.