Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a susținut un discurs, vineri dimineață, la ședința de la Palatul Parlamentului, pe tema moțiunii de cenzură inițiată de opoziție.
În cadrul discursului, primul ministru a făcut mai multe precizări referitoare la aspectele semnalate în textul moţiunii. Ungureanu susţine că autorii moţiunii pornesc de la premisa că electoratul este coruptibil, lucru pe care nu îl împărtăşeşte.
„Autorii moţiunii pornesc de la premisa că votul poate fi cumpărat, că electoratul e coruptibil. Îmi pare rău, nu împărtăşesc această logică. Nu subestimez electoratul României şi ştiu că libera opţiune politică e sacră.”, a mai precizat premierul.
Înțeleg demersul Opoziție ca pe o expresie a procesului democratic din România”, a precizat premierul.
„Care este gradul de responsabilitate al unei acțiuni care nu poate genera decât destabilizare și o prelungită incertidine?” s-a întrebat retoric Ungureanu în contextul în care consideră moțiunea un demers fără miză.
Mai mult, premierul consideră momentul ales de Opoziție pentru depunerea moțiunii drept inoportun.
Inoportunitatea moțiunii este cu atât mai mare cu cât la București se află delegațiile comune ale FMI, CE și BM, a arătat Ungureanu.
„Nu e vorba doar de imaginea României ci mai ales de forța de negociere pe care România riscă să o piardă în aceste momente”, a spus primul ministru.
În ceea ce privește prezența sa Varșovia, premierul a declarat că a efectuat acea vizită în interesul României.
„Am fost acolo pentru România, pentru a apara interesele Romaniei. Știm cu toții ce înseamnă China. România nu e un magazin pe care să pui o placă, închizând ușa și să spui că te întorci după ce îți termini vacanta, eventual în Dubai. Încerc să-mi dau seama cum percep cetățenii români care se află în afara granițelor mesajul ca ideile de nediscriminare nu își mai pot găsi reflecție în acțiunea unei părți a politicienilor din România.„, a spus Ungureanu.
Referitor la privatizarea companiilor de stat, premierul a declarat: „În chestiunea privatizării, revin la ideea că modul în care autorii abordează această problemă e cel puțin anacronică, dacă nu îngrijorătoare. Nu înteleg exact în ce parte a USL sunt confuziile. Guvernul aplică politici de centru-dreapta. Nu-mi dau seama dacă PNL, foarte vehement în a-mi nega apartanența, crede în criticile formulate în moțiune. (…) Nu văd care e problema privatizării, se vede că societățile de stat sunt prost privatizate, este o critică adusă guvernului Boc de domnul Tariceanu. (…) Înțeleg că privatizările anterioare făcute de guvernele dumneavoastră au fost bune, profitabile și legale, inclusiv cele privatizate pe doar un dolar, precum IMGB, CS Reșita, Sidex, Petrom ș.a.m.d.”, a mai spus Ungureanu.
În ceea ce privește acordul încheiat cu Chevron, premierul a precizat: „Procedura a fost demarată în decembrie 2009. Anunțul privind organizarea rundei de licitație pentru 30 de perimetre petroliere a fost publicat în jurnalul oficial al UE. Până la termenul limita, 21 de companii au depus 62 de oferte, iar 10 au câștigat licitațiile. În cursul lui 2011, au fost aprobate cinci acorduri petroliere. În privința acordului pentru zona Barla, acesta a fost acordat de guvernul PSD în 2004, titularul inițial fiind o altă companie. Toate acordurile sunt acorduri petroliere, în strict confromitate cu legea petrolului. Nu apare formularea „gaze de șist”, iar licențele sunt doar începutul unui proces. În acest moment nici nu știm dacă România dispune sau nu de această resursă. ”.
Vezi AICI mai multe despre dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură