Anunțul făcut de premierul Victor Ponta cu privire la nominalizarea Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educației a stârnit unele întrebări cu privire la posibilitatea ca acest lucru să fie legitim. Contextul actual este similar cu cel al fostului ministru al Culturii, Mircea Diaconu, obligat să renunțe la fotoliu după ce a fost găsit marți incompatibil de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ecaterina Andronescu, președintele interimar al PSD București, a fost găsită în stare de incompatibilitate de către Curtea de Apel București, în urma unei sesizări făcute de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Ecaterina Andronescu a deținut, în aceeași perioadă, funcțiile de senator, rector la Universitatea Politehnica din București și viceprepedinte PSD.
Decizia Curtii de Apel București a fost atacată cu recurs de Andronescu, iar procesul se judecă la ÎCCJ.
Aceeaşi situaţie a fost întâlnită şi la numirea lui Mircea Diaconu la Cultură, acesta pierzând între timp procesul, cu o sentinţă definitivă care l-a obligat să părăsească ministerul.
Premierul Victor Ponta a anunțat că miercuri va trimite președintelui României propunerea de numire a doi miniștri. Este vorba de Puiu Hașotti la Cultură și de Ecaterina Andronescu la Educație.
În numai câteva luni, la Ministerul Educației s-au perindat trei lideri: Cătălin Baba, ministru în Guvernul Ungureanu, Ioan Mang, numit de Victor Ponta, urma de Liviu Pop, aflat în perioada de interimat după ce Mang și-a dat demisia în urma unor acuzații de plagiat.