Ultima zi de audiere a miniștrilor propuși să facă parte din Guvernul Orban II

Ultima zi de audiere a miniștrilor propuși să facă parte din Guvernul Orban II
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Miercuri este ultima zi de audiere în comisiile de specialitate din Parlament a miniștrilor propuși să facă parte din cabinetul Orban II.

Ultimii cinci miniștri din echipa anunțată de premierul interimar Ludovic Orban vor da declarații în fața parlamentarilor din comisii, urmând să primească un aviz comun consultativ, motivat.

Astfel, potrivit programului aprobat de Birourile reunite ale Parlamentului, miercuri se vor prezenta la audieri Adrian Oros, ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de la ora 9.00, Victor Costache, ministrul propus pentru portofoliul Sănătății, de la ora 10.00, Marcel Boloș, propus să conducă Ministerul Fondurilor Europene, de la ora 12.00, Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, de la ora 13.00, și Lucian Bode, ministru propus la Transporturi, de la ora 15.00.

Audierile miniștrilor interimari, propuși să facă parte în continuare din echipa guvernamentală a lui Ludovic Orban, au început încă de luni.

Până acum, doar trei dintre cei audiați au fost avizați pozitiv de către membrii comisiilor reunite ale Legislativului. Este vorba despre Nicolae Ciucă, propus la Ministerul Apărării naționale, Virgil Popescu, propunerea pentru conducerea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, și Bogdan Aurescu, propus la Ministerul Afacerilor Externe.
Pe de altă parte, Florin Cîţu (Ministerul Finanţelor), Costel Alexe (Ministerul Mediului), Marcel Vela (Ministerul Afacerilor Interne), Ion Ştefan (Ministerul Dezvoltării), Ionuţ Stroe (Ministerul Tineretului şi Sportului), Cătălin Predoiu (Ministerul Justiţiei), Monica Anisie (Ministerul Educaţiei) şi Bogdan Gheorghiu (Ministerul Culturii) au primit avize negative.

Votul de învestitură al noului Guvern este programat pe 24 februarie, în plenul Parlamentului.

În aceeași zi a fost fixat și primul termen la care judecătorii de la Curtea Constituțională vor discuta sesizarea depusă de Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, privind desemnarea lui Ludovic Orban drept premier, de către președintele Klaus Iohannis, la scurt timp după ce acesta a fost demis prin moțiune de cenzură.

Practic, această sesizare va intra în discuția judecătorilor în același timp în care Ludovic Orban va merge cu cabinetul său în plenul Parlamentului pentru a votul privind învestitura. Cabinetul Orban II este așteptat să fie respins cu un vot covârșitor la votul din plen deoarece majoritatea formațiunilor merg pe linia alegerilor anticipate, iar PSD nu are niciun motiv să susțină un guvern pe care l-a demis prin moțiune de cenzură.

Astfel, un răspuns pozitiv al judecătorilor privind sesizarea depusă de liderii PSD ar afecta grav calendarul pe care PNL îl pregătește pentru a organiza alegerile anticipate.

În sesizarea depusă la CCR, Ciolacu și Corlățean invocă un conflict juridic de natură constituțională între președintele Klaus Iohannis, care are atribuția de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru, și Parlament, care are atribuția de a da votul de încredere asupra programului și întregii liste a Guvernului și de a retrage încrederea Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.

Amintim că, luni, premierul interimar, Ludovic Orban, a declarat că obiectivul PNL este declanșarea alegerilor anticipate.

„Toate procedurile care se vor derula de acum înainte se vor derula doar pentru a atinge acest obiectiv, a reuși îndeplinirea condițiilor constituționale care să permită președintelui dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. Calendarul și procedurile aferente declanșării anticipatelor urmăresc doar acest obiectiv, cel de a oferi românilor puterea astfel încât ei să aleagă un Parlament onest, corect, cinstit care să reprezinte cu adevărat ce își doresc românii de la puterea publică, de la Parlament și Guvern”, a declarat Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)