Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat vineri, că până pe data de 8 martie trebuie numiţi cei 127 de prefecţi şi subprefecţi negociaţi în cadrul coaliţiei de guvernare.
„Vă spun foarte clar. Termenul până la care toţi prefecţii şi subprefecţii, mai exact 127 la număr, trebuie să fie numiţi, conform reglementărilor din Ordonanţa 3 pe 2020, prin care prefectul este demnitar, este 8 martie. Deci până în data de 8 martie, toţi prefecţii şi subprefecţi din România vot fi numiţi în baza noilor reglementări legale adoptate de către Guvernul României”, a declarat Lucian Bode, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Instituţiei Prefectului Sălaj.
Ministrul a adăugat faptul că fiind vorba de demnitari, fiecare formaţiune politică îşi va valida în propriile structuri propunerile, le va înainta către structura centrală a partidului, care are obligaţia să verifice aceste propuneri şi să le valideze, după care aceste nominalizări vor veni la Ministerul Afacerilor Interne.
„Noi, la rândul nostru, avem obligaţia să analizăm fiecare propunere în baza criteriilor de integritate, legale, în vigoare, astfel încât pe fiecare funcţie de prefect şi subprefect să numim oameni integri, oameni care să corespundă atât din punct de vedere profesional, cât şi al respectării condiţiilor legale. Acest lucru se va întâmpla până în data de 8 martie, când se împlinesc 30 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei 3”, a conchis Lucian Bode.
Executivul a modificat prin OUG statutul prefecților și subprefecților, aceștia devenind demnitari publici. Totodată, în OUG se mai precizează și faptul că aceștia nu sunt nevoiți să aibă studii de specialitate sau să fi absolvit programe de formare în acest sens, în domeniu, la numirea în funcție, cu condiția de a le dobândi într-un an.
„La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României a aprobat modificarea statutului prefecților și subprefecților. În ședința de Guvern de astăzi, 27 ianuarie, a fost aprobată, în acest sens, o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OuG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
Actul normativ clarifică statutul prefectului și subprefectului ca fiind funcții de demnitate publică. Această modificare a fost necesară, a anunțat ministrul Administrației, pentru a corela reglementările cu rolul constituțional al prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local.
Necesitatea de clarificare a statutului prefectului și subprefectului a fost stabilită prin Programul de Guvernare, dar și Comisia Europeană a cerut României să delimiteze linia dintre rolul politic și de specialitate ale acestor două funcții, a atras atenția ministrul de resort”, informează un comunicat al Ministerului Lucrărilor, Dezvoltării Publice și Administrației.