Stelian Ion: Avem o legislație care încurajează ieșirea magistraților la pensie la o vârstă destul de mică / Sunt și cauze legate de condițiile de lucru. Îmi propun să găsesc soluții

Stelian Ion: Avem o legislație care încurajează ieșirea magistraților la pensie la o vârstă destul de mică / Sunt și cauze legate de condițiile de lucru. Îmi propun să găsesc soluții
Inquam Photos / Octav Ganea

Stelian Ion, ministrul Justiției, a declarat, vineri, că nu există niciun proiect în acest moment privind creșterea vârstei de pensionare a magistraților. Pe de altă parte, actuala legislație „într-un fel încurajează ieșirea la pensie la o vârstă destul de mică”.
Ion a susținut că e „extrem, extrem de trist” că mulți procurori și judecători aleg să se pensioneze de timpuriu, deși experiența lor e necesară în sistem, a explicat o parte din motive și s-a angajat să găsească soluții.

Stelian Ion, despre pensionarea magistraților

„Pensionările sunt un element de îngrijorare pentru tot sistemul judiciar și lucrul ăsta are multiple cauze. Chestiunea creșterii vârstei de pensionare am lămurit-o deja în nenumărate interveții: am spus că nu e niciun proiect.

Pe de altă parte, avem în vigoare în acest moment o legislație care, într-un fel, încurajează ieșirea la pensie la o vârstă destul de mică.
De asemenea, sunt și alte cauze legate de condițiile de lucru: sunt judecători și procurori care au în lucru zeci și sute de dosare și după ani de uzură ajung la concluzia că merită mai degrabă să iasă la pensie decât să-și continue activitatea. E extrem, extrem de trist.

Îmi propun să găsesc soluții ca să-i conving să rămână în sistemul judiciar, contează foarte mult experiența lor. Într-un stat normal, magistrații lucrează până la vârste înaintate. Am văzut state cu democrații consolidate cu judecători în vârstă și care au o activitate foarte bună”, a declarat ministrul Stelian Ion.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:33 - SPP: 6 candidați la prezidențiale au solicitat și le este asigurată protecție
14:32 - INS anunță dezastrul: În România se accentuează fenomenul de îmbătrânire demografică
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot