Stelian Ion: Ar trebui desființată SIIJ înainte să fie votate legile justiției. Este vorba de o reașezare a sistemului judiciar pe un fundament mult mai solid, mai corect (VIDEO)

Stelian Ion: Ar trebui desființată SIIJ înainte să fie votate legile justiției. Este vorba de o reașezare a sistemului judiciar pe un fundament mult mai solid, mai corect (VIDEO)
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Stelian Ion, ministrul Justiției, a vorbit despre cele trei noi legi ale justiției, luni seară, în exclusivitate pentru B1 TV, și a explicat că este vorba despre un total de circa 600 de articole, „deci nu puteam aștepta să discutăm aceste legi atât de mari, de ample, de elaborate, având o urgență atât de mare legată de desființarea SIIJ”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Stelian Ion, ministrul Justiției, despre noile legi ale justiției, pe B1 TV

„Există o lege, care vizează desființarea SIIJ, și există cele noi trei legi ale justiției, pe care le-am trimis spre avizare către CSM și către ministerele avizatoare, și care vizează întreaga activitate. Chestiunea desființării SIIJ a fost decupată, ea este într-un stadiu mult mai avansat. Ar trebui desființat acest SIIJ înainte să fie discutate-votate legile justiției, care sunt legi mari. Sunt trei legi cu aproximativ 600 de articole în total, deci nu puteam aștepta să discutăm aceste legi atât de mari, de ample, de elaborate, având o urgență atât de mare legată de desființarea SIIJ. Le-am decupat și ele merg în paralel, dar oricum proiectul SIIJ este mult mai avansat și trebuie să primească un vot în camera decizională (a Parlamentului, n.r.) mult mai repede. A ajuns la Senat, cameră decizională”, a declarat ministrul Justiției, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Întrebat la ce se referă aceste legi, sau mai exact ce corectează și ce îmbunătățesc, Stelian Ion a afirmat: „,Sunt convins că lumea este suprasaturată de discuțiile pe justiție, despre povestea interminabilă a legilor justiției. Iată, discutasem, au ieșit oamenii în stradă pentru aceste legi ale justiției, acum o luăm de la capăt, iarăși alte modificări, de ce alte modificări. Păi, să vedem de ce alte modificări – au trecut 17 ani de când au fost adoptate aceste legi. După 17-20-25 de ani, se pune uneori problema revizuirii Constituției, darămite a unor legi față de care au survenit multe modificări. Sunt zeci de modificări – peste 20, 25, aproape 30 de modificări – pe fiecare dintre cele trei legi. Deja e o incoerență legislativă în cadrul acestor norme. Sunt norme care se bat cap în cap, nu sunt corelări. Peste acestea, sunt modificările din 2018 propuse în comisia Iordache, modificări nocive pe care le-am criticat foarte dur atunci, evident că ele trebuie corectate”.

„În plus, față de toate aceste chestiuni, nu venim doar cu o corectare a legilor, pentru că puteam s-o facem punctual, în câteva locuri, dar venim cu o nouă viziune și ea privește cele mai mari instituții din sistemul judiciar, cele mai importante instituții. Este vorba de o reașezare a sistemului judiciar pe un fundament mult mai solid, mai corect, în care meritocrația e ridicată la un rang mult mai înalt, promovările, accesul în magistratură, accesul în anumite structuri ale parchetului, numirile în funcții de conducere, toate acestea sunt pe baze meritocratice. Pe lângă acestea, sunt niște mecanisme foarte bune de echilibru în sistemul judiciar, astfel încât puterea să nu fie concentrată într-o anumită direcție”, a adăugat ministrul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`