Siegfried Mureșan (PNL, PPE), despre planul european de redresare economică: Alocarea de 33 de miliarde de euro poate fi folosită pentru modernizarea României

Siegfried Mureșan (PNL, PPE), despre planul european de redresare economică: Alocarea de 33 de miliarde de euro poate fi folosită pentru modernizarea României
Foto: facebook.com/SiegfriedMEP

Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al PPE a explicat că planul de redresare economică propus de Comisia Europeană, care presupune o alocare de 33 de miliarde de euro, ar putea fi folosit la modernizarea României.

Cele 33 de miliarde de euro ar putea fi folosite pentru modernizarea României, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan

„În perioada următoare, Parlamentul European și guvernele statelor membre vom decide împreună în ce domenii, pe ce proiecte și în ce condiții se vor aloca acești bani”, a explicat, joi,Siegfried Mureșan.

Demnitarul a subliniat că „un lucru foarte important este că Parlamentul European va avea putere legislativă pe fiecare dintre aceste domenii, câți bani vor fi folosiți pe proiecte de cercetare, pe dezvoltare, pe infrastructură etc. Europarlamentarii vin din toate regiunile Europei. Cunosc cel mai bine nevoile oamenilor, ale întreprinderilor, ale regiunilor, știu ce investiții sunt necesare în spitale și în școlile din regiunile lor. Implicarea Parlamentului European garantează că acest fond este mai bun și mai apropiat nevoilor reale din teritoriu”.

„Încă un lucru important: Comisia Europeană a anunțat ieri că accentul va fi pus pe noile priorități ale Uniunii Europene, adică vor avea o șansă mai bună de a fi finanțate proiecte care au componentă digitală, de protecția mediului, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, de îmbunătățire a eficientei energetice”, a mai adăugat Siegfried Mureșan.

România, unadintre principalelebeneficiarealeplanului european de redresare economică

România este unadintre principalelebeneficiare ale planului de redresare economică, în valoare totală de 750 de miliarde de euro, ce a fost propus de Comisia Europeană pe fondul crizei COVID-19. Strategia a fost prezentată de președinta Ursula von der Leyen, miercuri, în plenul Parlamentului European, iar țara noastră ar urma să beneficieze de o alocare de 33 de miliarde de euro, fiind al șaptelea stat membru UE din acest punct de vedere.

Mai exact, România ar urma să beneficieze de 19.6 miliarde de euro sub formă de granturi și 13,4 miliarde de euro credite, iar sumele vor fi disponibile începând din 1 ianuarie 2021 – în scenariul în care, până atunci, vor fi aprobate de Parlamentul European, Consiliu și cele 27 de state membre.

„România este unul dintre principalii beneficiari. Primim 33 de miliarde de euro și trebuie să înapoiem doar 12 miliarde de euro. Vedem că țările bogate plătesc mai mult decât primesc. Asta înseamnă solidaritatea în Europa”, sublinia același Siegfried Mureșan, miercuri.

Planul de redresare economică fusese abordat și în discuția dintre Ursula von der Leyen și președintele Klaus Iohannis, ocazie cu care președinta Comisiei Europene îi oferea o serie de detalii cu privire la propunerea Bruxellesului pentru depășirea crizei COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`