Siegfried Mureșan: Noi, Parlamentul European, avem datoria să acționăm ori de câte ori există evoluții îngrijorătoare în Republica Moldova / Igor Dodon a pierdut alegerile, dar nu vrea să piardă prerogativele prezidențiale

Siegfried Mureșan: Noi, Parlamentul European, avem datoria să acționăm ori de câte ori există evoluții îngrijorătoare în Republica Moldova / Igor Dodon a pierdut alegerile, dar nu vrea să piardă prerogativele prezidențiale
Foto: facebook.com/SiegfriedMEP

Cerem Parlamentului de la Chișinău să respecte legea și voința oamenilor exprimată la vot, a subliniat eurodeputatul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu Republica Moldova, după întâlnirea cu președinta-aleasă Maia Sandu, potrivit unei declarații remise caleaeuropeana.ro.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, despre situația din Republica Moldova și poziția Parlamentului European

„Noi, Parlamentul European, avem datoria să acționăm ori de câte ori există evoluții îngrijorătoare în Republica Moldova. Este inacceptabil votul majorității Parlamentului Republicii Moldova – controlată de președintele socialist încă în funcție, Igor Dodon – prin care a fost transferat Serviciul de Informații și Securitate din subordinea președintelui Republicii Moldova, în subordinea Parlamentului. Igor Dodon a pierdut alegerile, dar nu vrea să piardă prerogativele prezidențiale, așa că încearcă să le ia împreună cu el. Într-o democrație, odată ce ai pierdut alegerile prezidențiale, trebuie să accepți transferul transparent de putere către succesorul tău”, a explicat Siegfried Mureșan.

Eurodeputatul a punctat că o astfel de decizie duce inevitabil la o scădere a încrederii instituțiilor europene în Parlamentul Republicii Moldova și, odată pierdutăcredibilitatea pe plan internațional ca instituție democratică, o vei câștiga înapoi foarte greu.Parlamentul European cere membrilor Parlamentului Republicii Moldova „să respecte legea și voința oamenilor exprimată la vot”.

Președinta-aleasă Maia Sandu a luat parte la ședința Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu Republica Moldova, iareurodeputatul Siegfried Mureșan a felicitat-o pentru victoria la alegerile prezidențiale de luna trecută și i-a transmis că va avea tot sprijinul Parlamentului European pentru implementarea reformelor de care Republica Moldova are nevoie.

„Avem acum posibilitatea unei colaborări strânse cu președintele Republicii Moldova, un președinte care are o agendă europeană și care își dorește o relație strânsă cu partenerii internaționali. Rezultatul alegerilor prezidențiale este foarte important pentru Republica Moldova, dar este foarte important și pentru Uniunea Europeană. Republica Moldova este un vecin la granițele Uniunii Europene. O Republică Moldova stabilă la granițele noastre contribuie inclusiv la stabilitatea din interiorul Uniunii. Suntem pregătiți să ajutăm Republica Moldova în combaterea pandemiei de coronavirus, pentru întărirea sistemului medical, în economie, dar și în combaterea dezinformării și a știrilor false”, a precizat Siegfried Mureșan în cadrul reuniunii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`