Un nou scandal a izbucnit pe scena politică după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni seară că va demisiona din Parlament înainte de încheierea mandatului pentru a nu beneficia de pensie specială. La scurt timp, și parlamentarii USR au anunțat că își prezintă demisia din același motiv. Totul se întâmplă cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, iar toate aceste anunțuri pot fi văzute ca acțiuni populiste de campanie, în contextul în care s-a aflat că atât Ciolacu, cât și cei de la USR și-au depus demisiile cu data de 18 decembrie, adică exact la sfârșitul mandatului. Simplul anunț al demisiei, în spațiul public, nu echivalează cu o demisie valabilă, fiind nevoie de parcurgerea mai multor proceduri și a unei hotărâri în Parlament de vacantare a postului. Cum timpul este scurt, este foarte posibil ca demisiile parlamentarilor să rămână doar la nivel declarativ, iar ei să încaseze fără nicio problemă pensiile speciale deși în fața camerelor de luat vederi susțin contrariul.
Astfel de acțiuni de imagine nu sunt însă o noutate în Parlamentul României. În legislatura trecută, nimeni altul decât fostul lider PSD, Liviu Dragnea, anunța că înainte de finalul mandatului său de deputat demisionează din Parlamnent tot pentru a nu primi pensia specială. Cum după acest anunț nu a avut loc o ședință de plen în care să se constate vacantarea locului de parlamentar al lui Liviu Dragnea, demisia sa a rămas doar o simplă declarație, iar mandatul lui de deputat a fost complet. Mai mult, la alegerile din 2016, Dragnea a obținut un nou mandat de parlamentar.
Nici Marcel Ciolacu nu se află la primul demers de acest fel. Și el a anunțat în 2016 că demisionează din Parlament din aceleași considerente, însă nici în cazul lui nu a existat o hotărâre de încetare a mandatului. Astfel, actualul șef al social-democraților are deja un mandat complet de parlamentar, deși acum susține că în fosta legislatură, mandatul său s-a terminat mai devreme.
Și cu toate că se prezintă drept un partid aflat în opoziție totală cu PSD, de această dată cei de la USR se înscriu în aceeași linie cu social-democrații. Concret, faptul că ei și-au anunțat demisia marți, dar cu data de 18 decembrie, este un demers exact după modelul patentat de Liviu Dragnea în 2016, când în urma anunțului său, de fapt, nimic nu s-a schimbat.
Pe de altă parte, în eventualitatea în care toate demisiile anunțate în ultimele ore vor deveni oficiale,locurile ocupate de social-democrați și de cei de la USR, devenite vacante, vor fi ocupate de supleanți. Asta înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin decât o suplimentare a numărului beneficiarilor de pensii speciale, adică se va ajunge la o situație în contradicție totală cu mesajele promovate în acest moment de parlamentari.