Premierul Florin Cîțu a declarat că, în ciuda primirii cu întârziere a unor doze de vaccin anti-COVID-19, Pfizer „nu pare că nu a respectat” calendarul de livrare. Șeful Guvernului a mai precizat că România nu va lua de una singură decizia de a acționa în instanță compania, căci contractul nu a fost încheiat de noi, ci de Uniunea Europeană, iar noi primim o cotă parte.
Întrebat dacă ia în calcul ca România să acționeze în instanță compania Pfizer pentru nerespectarea calendarului de livrare a vaccinurilor, Florin Cîțu a răspuns: „Am văzut aceste discuții. Până acum compania Pfizer nu pare că nu a respectat, pentru că ce nu am primit săptămâna trecută am primit săptămâna aceasta. Dozele de vaccin au fost compensate. Noi aveam programări făcute pentru săptămâna trecută, de aici acea problemă, dar primim toate dozele. E clar că a fost o întârziere de o săptămână. Discuțiile sunt la nivelul Comisiei Europene. Mai sunt și alte companii. AstraZeneca… Vom vedea care e decizia. România nu va lua o decizie unitară pentru că aceste contracte nu sunt între România și Pfizer, ci încheiate de UE și România primește o cotă”.
România va da în judecată Pfizer? Răspunsul premierului Florin Cîțu
Precizările premierului Florin Cîțu vin în contextul în care Polonia și Italia au anunțat că iau în calcul să acționeze în instanță compania Pfizer pentru că a întârziat cu livrarea mai multor doze de vaccin și, astfel, a dat peste cap strategia de vaccinare.
„Cred că o astfel de decizie (cu privire la acțiune în justiție) ar putea fi luată luna viitoare dacă aceste livrări nu sunt finalizate în conformitate cu declarația producătorului”, a declarat Piotr Muller, purtător de cuvânt al Guvernului de la Varșovia.
La rândul său, șeful celulei de criză pentru pandemie din Italia, Domenico Arcuri, a anunțat că autoritățile de la Roma vor să se adreseze justiției pentru că nu își pot permite o încetinire a campaniei de imunizare a populației.
„Protecţia sănătăţii cetăţenilor italieni nu se negociază. (…) Campania de vaccinare nu poate fi încetinită şi cu atât mai puţin în ceea ce priveşte administrarea dozelor de rapel pentru numeroşii italieni care au primit deja prima doză”, a transmis Domenico Arcuri.
Și România are probleme cu desfășurarea campaniei de vaccinare, din cauza numărului mic de doze livrate.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale, a declarat, marți, că avem un deficit de 117.000 de doze. Ca soluție temporară, s-a decis decalarea mai multor programări.
„Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, din data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale. Se menține același ritm de vaccinare pentru restul persoanelor programate – 176.861 de persoane. Se asigură doza de rapel pentru cei deja vaccinați – 441.149 de persoane”, a explicat medicul militar.