Robert Cazanciuc: Vom vota legea carantinei când vom avea garanţia că va apăra pe toată lumea / Proiectul a trecut deja de Camera Deputaților, inclusiv cu votul PSD

Robert Cazanciuc: Vom vota legea carantinei când vom avea garanţia că va apăra pe toată lumea / Proiectul a trecut deja de Camera Deputaților, inclusiv cu votul PSD

Robert Cazanciuc (PSD), președintele Senatului, a declarat că legea privind carantina și izolarea va fi votată în Senat doar după ce va exista garanția că toată lumea va fi apărată și că nu se vor produce abuzuri. Social-democratul a precizat că epidemia de coronavirus este un pericol real și că trebuie restrânse anumite libertăți pentru ca aceasta să fie ținută sub control, dar acest lucru trebuie făcut cu respectarea Constituției. Între timp, până la intrarea în vigoare a acestei legi, autoritățile nu pot emite decât recomandări în privința internării și izolării persoanelor infectate cu COVID-19. Cine nu le urmează, îi poate îmbolnăvi pe cei din jur. Mai mult, autoritățile au atras deja atenția că au existat pacienți COVID-19 care s-au externat pe semnătură, iar apoi au ajuns tot la spital, într-o stare chiar mai gravă.

Robert Cazanciuc: Vom vota legea privind carantina și izolarea când vom avea garanţia că va apăra pe toată lumea

Liderul social-democrat Robert Cazanciuc, care este și președinte al Senatului, a declarat, marți, că legea privind carantina și izolarea ar putea fi adoptată chiar în cursul acestei zile, condiția fiind ca actul normativ să apere pe toată lumea și să conțină garanții că nu se vor comite abuzuri. Răspunzând criticilor președintelui Klaus Iohannis, Cazanciuc a mai afirmat că Parlamentul nu trebuie blamat pentru numărul mare de infectări cu coronavirus, mai ales că nu face decât să îndrepte greșelile Guvernului Orban. Luni, președintele PSD, Marcel Ciolacu, declarase că legea carantinei este o „lege proastă”, deși în Camera Deputaților a fost votată inclusiv de social-democrați.
Robert Cazanciuc a insistat că virusul este real, autoritățile trebuie să ia măsuri, iar o lege a carantinei este necesară, dar drepturile și libertățile pot fi restrânse doar în măsura în care permite Constituția.

„Nimeni nu spune că nu trebuie restrânse anumite drepturi şi libertăţi pentru a controla pandemia, dar dacă Constituţia ne dă voie. Trebuie o lege pentru a ne asigura că restrângerea lor nu se face în mod abuziv, după bunul plac al Guvernului Orban sau oricare Guvern ar veni la putere. PSD nu tergiversează nimic”, a mai afirmat Cazanciuc.

A mai insistat apoi că e nevoie de „garanţii că nu vor fi abuzuri discreţionare”.

Robert Cazanciuc a mai ținut să precizeze că este inadmisibil ca președintele Klaus Iohannis să dea vina pe Parlament pentru „prostiile Guvernului său”. A mai spus, de asemenea, că nu este corect ca șeful statului să blameze Legislativul pentru numărul mare de infectări cu coronavirus din ultimele săptămâni.

Întrebat când va fi votată legea privind carantina și izolarea, el a răspuns: „Când vom avea garanţia că legea va apăra pe toată lumea. Dacă azi vom găsi soluţiile în acord cu decizia CCR, poate să fie şi astăzi”.

Klaus Iohannis a criticat dur atitudinea PSD din Parlament: Poate să coste viața a zeci, sute de români

Reacția lui Robert Canzanciuc vine după ce președintele Klaus Iohannis a susținut că este siderat de atitudinea PSD din Parlament vizavi de adoptarea legii carantinei și că social-democrații demonstrează un cinism exagerat.

Șeful statului a mai declarat că tergiversarea adoptării legii, ceea ce face acum PSD, poate costa viaţa a sute de români.

„Este extrem de trist, este șocant pentru că această tergiversare prin care PSD probabil vrea să pară important sau interesant poate să coste viața a zeci, sute de români. Reiau apelul meu către Parlament: finalizați discuțiile, aprobați o formă bună pentru această lege. Altfel, veți fi moralmente răspunzători de moartea a zeci sau chiar a sute de români”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis.

Legea privind carantina și izolarea, blocată în Senat în contextul unui bilanț tot mai îngrijorător al epidemiei de coronavirus

Șeful statului a avut această ieșire publică deoarece legea carantinei, de maximă importantă în contextul actualei crize sanitare, a rămas blocată în Senat, deși trebuia să fie adoptată încă de săptămâna trecută.

Proiectul a fost realizat de Guvern și adoptat de Camera Deputaților, pe 9 iulie. Ajuns în Senat, însă, social-democrații au acuzat că este prost făcut, deși colegii lor deputați îl votaseră.

Până când legea va trece de Parlament, va fi promulgată de președinte și va intra în vigoare, autoritățile sunt lipsite de pârghiile legale pentru a impune izolarea persoanelor infectate cu coronavirus și nu pot face decât recomandări în acest sens. Cei care nu vor să stea internați sau în izolare, se pot plimba liber și-i pot infecta pe alții.

637 de persoane au fost depistate cu coronavirus numai în ultima zi, ceea ce a dus bilanțul total al îmbolnăvirilor la 33.585. Numărul celor decedați în urma infectării cu SARS-CoV-2 a ajuns la 1.931.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`