Robert Cazanciuc: Este curat constituțional ca moțiunea să fie dezbătută și votată în sesiune extraordinară. Nu avem un text care să ne spună când să votăm (VIDEO)

Robert Cazanciuc: Este curat constituțional ca moțiunea să fie dezbătută și votată în sesiune extraordinară. Nu avem un text care să ne spună când să votăm (VIDEO)
Foto: Robert Cazanciuc / Facebook

PSD va urma propriul calendar în cazul în care PNL nu invocă un conflict juridic de natură constituțională cu privire la depunerea moțiunii de cenzură în timpul vacanței parlamentare, a afirmat senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, care susține că inițierea demersului pentru demiterea guvernului în timpul sesiunii extraordinareeste „curat constituțional”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Senatorul Robert Cazanciuc, despre moțiunea de cenzură depusă de PSD

Întrebat miercuri dacă este constituțional să fie dezbătută și votată o moțiune în sesiune extraordinară, președintele interimar al Senatului a răspuns: „Este curat constituțional, pentru că sesiunea extraordinară nu este o anexă a sesiunii ordinare. Sesiunea extraordinară e un statut de sine stătător. De aceea avem două lucruri. Avem o ordine de zi stabilită special pentru sesiunea extraordinară. De aceea, convocăm Senatul sau Camera în sesiune extraordinară. Nu se spune niciodată, nici în Constituție, nici în documentele constitutive, nici în legile de organizare, că sesiunea extraordinară este o prelungire a sesiunii ordinare. Sesiunea extraordinară este o sesiune de sine stătătoare. Dacă facem sesiune extraordinară în fiecare săptămână, putem să depunem o moțiune de cenzură în fiecare săptămână. Fiecare sesiune în sine are un statut special. Este ca o sesiune obișnuită”.

„Nu vom aștepta niciun fel de decizie a Curții dacă nu avem o sesizare la Curte. Vom stabili calendarul la prima ședință. Dacă până atunci PNL o să depună o sesizare, o să ținem cont de ea. Dacă nu, ne vedem de calendarul nostru”, a explicat Robert Cazanciuc.

Potrivit senatorului PSD, regulamentul „spune că se depune o moțiune pe sesiune. Sesiunea în sine, fiecare sesiune, are o structură independentă pentru că la fiecare sesiune avem o listă de proiecte de acte normative”.

Întrebat dacă nu cumva moțiunea de cenzură ar trebui votată în sesiunea în care e depusă, el a afirmat: „Nu avem un text care să ne spună când să votăm”.

PNL ia în calcul invocarea unui conflict juridic de natură constituțională

Poziția lui Robert Cazanciu vine ca o replică la mesajul premierului Ludovic Orban, care susține că, în cei 30 de ani de postdecembrism, niciun partid politic din România n-a depus moțiune de cenzură în timpul vacanței parlamentare.

„Analizăm posibilitatea, nu de a ataca la Curte, de a invoca un conflict juridic de natură constituțională privitor la depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară. În 30 de ani, nu s-a întâmplat așa ceva, niciun partid politic nu a depus moțiune de cenzură în vacanța parlamentară. Sesiune extraordinară – de fapt, e vacanță parlamentară. Sesiunea extraordinară se convoacă tomcai pentru că este vacanță parlamentară. N-am luat încă decizia, analizăm toate temeiurile constituționale, dar vă spun ca să înțelegeți, deci o moțiune de cenzură, conform termenelor constituționale, poate să dureze de la depunere până la votare 4, 5 zile. Gândiți-vă că vacanțele parlamentare durează două luni vacanța parlamentară de vară, o lună vacanța de iarnă, deci trei luni. Asta ar însemna că, deși textul constituțional spune că moțiunea poate fi semnată de un parlamentar o singură dată, o semnătură pe o singură moțiune pe sesiune – acesta este textul constituțional – gândiți-vă că dacă s-ar permite depunerea de moțiuni de cenzură în vacanța parlamentară, orice guvern ar fi supus unui asediu de moțiuni de cenzură, la limită s-ar putea depune cred că 18 moțiuni de cenzură în intervalul de timp din vacanțele parlamentare. Păi ce țară ar fi aia în care guvernul ar fi asediat în vacanțele parlamentare cu moțiuni de cenzură, în condițiile în care, repet, în Constituție scrie clar că un parlamentar poate să semneze o semnătură pe o moțiune?Analizăm, urmează să luăm decizia”, a declaratLudovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`