Rareș Bogdan, despre PNRR: Ultima zi în care poate fi trimis e 29 mai / Miercuri e o zi plină la Bruxelles, reprezentanții României vor discuta subiecte legate de energie cu principalii comisari (VIDEO)

Rareș Bogdan, despre PNRR: Ultima zi în care poate fi trimis e 29 mai / Miercuri e o zi plină la Bruxelles, reprezentanții României vor discuta subiecte legate de energie cu principalii comisari (VIDEO)
Foto: Rareș Bogdan / Facebook

Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, liderul delegației române din PPE, a explicat că 14,5 miliarde de euro din cele 29,2 miliarde de euro alocate României pe baza Planului Național de Redresare și Reziliență sunt granturi, adică sunt bani nerambursabili, în timp ce restul, 14,7 miliarde de euro, sunt bani pe care România îi ia cu o dobândă de 0,5%.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Rareș Bogdan (PNL), despre PNRR

Întrebat de Silviu Mănăstire la „Dosar de politician”, luni seară, pe B1 TV, care este termenul-limită până la care România trebuie să prezinte PNRR la Bruxelles, Rareș Bogdan a explicat: „29, în această lună – practic, până pe 1 iunie, el trebuie depus, 29 este ultima zi în care se poate trimite. Până acum, au trimis 14 țări. Unele dintre ele, și chiar dintre cele care au trimis, au cerut completări. Ce este foarte important este că acest plan este un adevărat Plan Marshall pentru România. Niciodată România, în istoria ei, nu a primit 30 de miliarde, mai precis 29,2 miliarde de euro, într-o formulă extrem de clară, pe care românii trebuie s-o știe ca să înțeleagă de ce e importantă apartenența noastră la UE”.

„Cel mai important lucru, 14,5 miliarde din acești bani sunt bani nerambursabili, deci sunt granturi, iar celelalte 14,7 miliarde sunt bani pe care România îi ia cu o dobândă, fiți foarte atenți, de 0,5%, este cu 0,3 mai mult decât ia Comisia”, a adăugat eurodeputatul PNL.

El a mai spus că exporturile reprezintă „una dintre marile probleme ale economiei românești din ultimii 30 de ani”.

„Practic, asta e o problemă care trebuie rezolvată, așa cum problema infrastructurii, la care am văzut că făceați referire când am intrat eu (în direct, n.r.), e de asemenea una care sigur că pare ciudată pentru Comisie… Comisia spune, `păi, cum adică aveți nevoie de 4,5 miliarde pentru rutier și restul țărilor din UE nu au`. Păi, da, pentru că și Spania, și Portugalia, și Grecia, țările care cumva sunt similare din punct de vedere al economiei cel puțin, considerate în categoria României, sunt țări care deja au rezolvat această problemă, numai că noi nu o avem. Noi nu avem străpunse regiunile istorice, noi trebuie să finanțăm și A7, și A8, noi trebuie să continuăm Coridorul IV, pentru că noi cele trei mari regiuni istorice sau patru, dacă vreți, noi nu le avem legate. Singura legătură o avem peste Podul lui Anghel Saligny, e legată Dobrogea. În rest, Transilvania nu e legată de Moldova, Transilvania nu e legată de Muntenia, vechile provincii românești, vechile Principate, pentru că nimeni nu a considerat că trebuie să facă niște investiții serioase”, a afirmat Rareș Bogdan.

Întrebat dacă este de părere că mai pot fi salvate proiectele privind irigațiile și rețelele de gaze, eurodeputatul PNL a explicat: „Da. Aici e marea bătălie. A ajuns Alex Nazare azi dimineață, mă voi întâlni într-o oră cu el, a avut astăzi întâlniri. Mâine ajunge Florin Cîțu, face o vizită la Satu Mare dimineața și la Medieșu Aurit, după care seara, după-amiaza ajunge la Bruxelles, se va întâlni și cu Ursula, are inclusiv o întâlnire cu Ursula von der Leyen, are întâlniri cu o mulțime de comisari. Va ajunge și Cristian Ghinea, iar miercuri este o zi plină la Bruxelles, în care, practic, reprezentanții României se vor întâlni cu principalii comisari și vor discuta subiectele legate de energie, pentru că, la fel, România are peste 40% din comunități nelegate la rețelele de gaze. Aceeași problemă o avem cu irigațiile”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`