Raluca Turcan, ministrul Muncii, a vorbit, miercuri seară, despre mai multe tipuri de sporuri acordate în aparatul de stat. Acestea vor fi analizate și cele care nu se justifică vor fi eliminate.
Ministrul s-a referit în mod deosebit la sporul de suprasolicitare neuropsihică pe care îl primesc mai multe categorii profesionale. Acesta ar fi meritat în unele cazuri, marea problemă ținând însă de faptul că e acordat disproporționat. De exemplu, sporul de suprasolicitare neuropsihică pentru un magistrat e de 5.660 de lei, iar pentru un medic e de 2.300 de lei.
Turcan a confirmat că acest spor va fi analizat. Întrebată ce va face dacă o eventuală eliminare va fi atacată de magistrați în instanță, ministrul a răspuns: „Vom vedea. Până la urmă noi ne vom face datoria”.
Întrebată, la Antena 3, dacă poate da exemple de „sporuri aiurea”, în condițiile în care sindicatele spun, de exemplu, că nu există spor de calculator, Raluca Tucan a răspuns: „M-ați provocat! Sporul de confidențialitate. Sunt anumiți inspectori care au salariile de bază între 4.000 și 9.000 de lei, iar sporurile de confidențialitate sunt între 600 și 1.400 de lei pe lună, în condițiile în care, prin lege, ei sunt obligați să respecte condițiile de confidențialitate. Din punctul nostru de vedere, acest spor ar trebui să dispară. Mai avem, lista e mare. Sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică. Sunt categorii profesionale care-l consideră necesar, dar el e extrem de disproporționat. Un magistrat are un salariu de bază de 29.269, cu un spor de solicitare neuropsihică de 5.660, în timp ce un medic are un salariu de bază de 15.256 și un spor de 2.300 de lei. Vom evalua acest spor”.
Întrebată dacă va evalua acest spor în cazul magistraților, Turcan a răspuns: „Îl vom evalua, da”:
Chestonată ce va face dacă eliminarea sporului va fi atacată de magistrați în instanță, ministrul a răspuns: „vom vedea”.
„Până la urmă, noi ne vom face datoria și vom spune care e rezultatul analizei noastre. Pe de altă parte, sporul de suprasolicitare e și în educație. Cu colegii din educație, de exemplu, am discutat că acest spor aproape că nici n-ar fi nevoie să fie acordat dacă ei ar crește pe grila de salarizării, căci sistemul de salarizare a rămas cu mult în urma altor categorii profesionale”.
Ministrul Muncii s-a ferit să spună ce economii se vor face la buget prin eliminarea acestor sporuri nejustificate: „N-aș vrea să avansez o cifră că depinde de decizia finală. Sunt unele foarte delicate. Sunt sute de milioane, cu siguranță, pe an”.
Raluca Turcan a vorbit și despre Legea salarizăriiunitare, despre care a spus numai unitară nu e, ba chiar, din cauza numeroaselor excepții introduse, generează multe inechități care au creat o tensiune între diverse categorii socio-profesionale.