Raluca Turcan, ministrul Muncii, a vorbit vineri despre salarizarea în sectorul bugetar și a explicat că se caută acea formulă legislativă care să fie motivată și să conducă atât la eficientizarea instituțiilor publice, cât și la apropierea lor de cetățean.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
În cursul unor declarații de presă susținute vineri, Raluca Turcan a fost întrebată dacă ar fi de acord cu propunerea făcută de Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României, care a făcut o propunere reducerea cheltuielilor salarialedin sectorul public, propunere potrivit căreia fie sunt concediați 300.000 de bugetari, fie li se reduce programul de muncă la patru zile și, implicit, sunt plătiți cu salarii mari mici.
„În primul rând, cred că atunci când vorbești de salarii, venituri, locuri de muncă, abordarea trebuie să fie una empatică și una care să privească spre fiecare om, pentru că o cifră pe care un economist poate să o aibă în față reprezintă de fapt o viață și o familie în jur. Așadar, pe mine, ca reprezentant al Guvernului, mă interesează ca instituțiile statului să fie eficiente și să servească cetățeanul, dar, da, în instituțiile statului, așa cum îmi doresc și în sistemul privat, omul când merge la muncă trebuie să fie motivat să meargă la muncă. Noi căutăm în privința salarizării în sectorul bugetar acea formulă de lege care să fie și motivantă și care să ducă și la eficientizarea instituțiilor și apropierea lor față de cetățean, față de beneficiarul serviciului public pe care oamenii îl desfășoară în instituțiile statului român. Să tai nu e greu, să fie foarte limpede. Oricine poate să facă lucrul acesta. Să construiești e mult dificil. Noi ne propunem ca în statul român omul când merge la muncă, fie în sectorul public, fie în sectorul privat, să fie motivat și să facă treabă de calitate”, a răspuns ministrul Muncii.
În aceeași conferință de presă, ministrul Muncii a vorbit și despre recalcularea pensiilor, context în care a precizat că la nivelul ministerului se lucrează pe grupuri de lucru atât la legislația pentru reforma pensiilor, cât și la cea privind domeniul salarizării.
„Nu vreau să creez așteptări supradimensionate. Acest proces este unul dificil și ia timp dacă vrei să îl faci ca lumea. Dacă vrei doar să pictezi pe o hârtie, poți să faci de azi pe mâine. De aceea, laMinisterul Muncii, de dimineață, până în noapte, efectiv se lucrează cu un grup de lucru la legislația în domeniul salarizării în sectorul public. Un alt grup de lucru, de dimineață, până în noapte, lucrează la legislația privind reforma pensiilor. Pentru că sunt două subiecte care ating viața a milioane de oameni și nu ne permitem să ne jucăm cu lucrurile acestea. Sper ca într-un an, un an și jumătate maxim, să putem să avem niște variante bune, eficiente, în interes public, și de o parte, și de alta, adică și al lucrătorului, și al beneficiarului, care într-adevăr să permită o activitate de calitate în sectorul public”, a adăugat ministrul Raluca Turcan.