Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că Legea salarizării unitare numai unitară nu e, ba chiar, din cauza numeroaselor excepții introduse, generează multe inechități care au creat o tensiune între diverse categorii socio-profesionale. Turcan a precizat că oameni cu aceeași experiență și pregătire au ajuns să fie remunerați diferit. În opinia sa, acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care performanța a scăzut în rândul angajaților de la stat.
Totuși, ministrul liberal al Muncii a ținut să precizeze că nimeni nu are nimic nici cu instituțiile, nici cu angajații lor. Guvernanții, a spus ea, vor să lucreze la Legea salarizării doar pentru a o îmbunătăți, nu vor avea o abordare „heirupistă” în legătură cu sporurile și vor lua măsuri doar pentru a crește performanța.
„Oamenii să se așepte la o perioadă de evaluare, se va vorbi despre rolul instituțiilor publice, cum să le aducem mai aproape de oameni și să le creștem performanța. Nu le pune nimeni gând rău, dar ne gândim cum să facem ca bugetarii să fie mai motivați, iar instituțiile mai aproape de oameni.
În privința salarizării, noi nu am avut o abordare heirupistă în care să spunem că tăiem sporurile, că nu sunt necesare, ci o abordare temeinică, în care fiecare spor e analizat și dacă sporul respectiv e necesar, poate fi păstrat, poate fi păstrat într-o sumă mai mică, sau poate fi eliminat.
Corectitudinea în sistem va aduce și o altă perdspectivă pentru agențile de rating.
Legea salarizării unitare numai unitară nu e, pentru că salariile de bază au crescut disproporționat. Salariile în plată se raportează la salariile de bază și sunt oameni cu aceeași pregătire și experiență, dar care, pentru că s-au angajat în mod diferit sau în alte categorii ocupaționale, au salarizare diferită. Și sporurile se raportează la salariul de bază.
În loc să fie unitară, această lege e profund inechitabilă și creează o tensiune între categorii socio-profesionale care, pe fond, poate să scadă performanță”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, pentru Antena 3.