Raluca Turcan: În următorii ani, vom canaliza 7,2 miliarde de euro pentru sănătate. Sunt bani pentru investiții, digitalizare, aparatură medicală, servicii medicale

Raluca Turcan: În următorii ani, vom canaliza 7,2 miliarde de euro pentru sănătate. Sunt bani pentru investiții, digitalizare, aparatură medicală, servicii medicale

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat miercuri seară, în cadrul emisiunii „Dosar de politician” că în următorii șase ani, România va avea la dispoziție, pentru sistemul de sănătate 7,2 miliarde de euro pentru investiții, digitalizare sau aparatură medicală.

Vicepremierul Raluca Turcan, despre investițiile în sănătate

”În următorii șase ani, România are la dispoziție, pentru sănătate, 6 miliarde de euro. Acestora li se adaugă cei 1,2 miliarde de euro care sunt deja contractați pentru aparatură medicală, ceea ce înseamnă că în sistemul medical românesc vom canaliza 7,2 miliarde de euro care vor merge și în finalizarea celor trei spitale regionale povestite de PSD. Sunt bani pentru investiții, digitalizare, aparatură medicală, servicii medicale pe partea de prevenție. Trebuie doar să ai cap, să știi cum să folosești acești bani. De aceea e important în 6 decembrie, pe mâna cui intră aceste rezerve de finanțare”, a declarat Turcan.

Turcan:Dacă ne uităm la finanțarea din sănătate, ea a crescut în fiecare an, însă, din nefericire, calitatea serviciilor medicale nu a crescut proporțional

În contextul tragediei de la Piatra Neamț, vicepremierul avorbit și despre faptul că în ultimii ani instituțiile sanitare au fost total văduvite de resurse. Deși finanțarea în acest domeniu a cresut în fiecare an, calitatea serviciilor medicale nu s-a îmbunătățit proporțional, a subliniat Turcan.

”Din nefericire, de fiecare dată când se întâmplă o tragedie, sunt relevate problemele grave de sisteme și de data aceasta am avut din nou o evidențiere a problemelor cu care se confruntă sistemul de sănătate, și nu sunt probleme noi, sunt probleme cronice. Dacă ne uităm la finanțarea din sănătate, ea a crescut în fiecare an, însă, din nefericire, calitatea serviciilor medicale nu a crescut proporțional.

În acest an am reușit să stingem niște incendii pe care le-am preluat acum un an și aceste incendii stinse să poată să fie folosite pentru măsuri de intervenție rapidă într-un an de criză majoră.

De ce spun că am avut multe incendii? Amintiți-vă că nu am avut stocuri de urgență. Să preiei o guvernare și să contați că o lege nu este respectată… Există obligativitate legală, stocurile erau zero. Echipele medicale erau sparte, pentru unii au crescut salariile, pentru alții nu, și atunci coeziunea în interiorul echipelor medicale era scăzută. Mai mult decât atât, o lipsă gravă de medici care au plecat în străinătate. Instituțiile de control, DSP-urile – deprofesionalizate și extrem de politizate, erau, de fapt refugii pentru clientela politică. Pe acest fundament, noi am luat în plin o criză sanitară. Iar progresele au fost semnificative. (…) Doar pentru aparatura medicală folosită în lupta cu COVID, am decontat 1,2 miliarde de euro. Pentru creșterea capacității de testare am alocat până acum aproape 1 miliard de euro. Noi am plecat cu 400 de teste și vreo 7 laboratoare și acum am ajuns la o capacitate de 40.000 de teste și vreo 180 de laboratoare”, a mai spus Raluca Turcan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Antrenorul secund al Ungariei s-a prăbușit în timpul meciului cu Olanda și a fost înconjurat rapid de colegi. Primele detalii despre starea lui Adam Szalai
23:36 - Kosovo amenință cu o acțiune la TAS după scandalul de la meciul cu România. Mai nou acuzațiile îi vizează și pe fotbaliștii români, nu numai pe fani
23:16 - Trafic blocat pe Valea Oltului după un accident violent
22:54 - Atac cu cuțitul la o școală din China. Cel puțin opt morți și 17 răniți
22:30 - Iulian Fota, despre nerecunoașterea Kosovo: Nu e definitivă, ci e condiționată / Probabil că la vremea respectivă au fost ceva griji legate de Transnistria / România a făcut o anumită flexibilizare (VIDEO)
22:04 - Florin Spătaru: PSD n-a făcut altceva decât să readucă România pe o cale stabilă și vrea să guverneze în continuare împreună cu PNL. Elena Lasconi se crede stăpâna inelelor (VIDEO)
21:46 - Radu Mihaiu: PSD este cel mai mare rău care se poate întâmpla acestei țări / Ne e foarte greu să îi separăm pe Ciolacu de Ciucă (VIDEO)
21:23 - Marcel Ciolacu, despre meciul cu Kosovo: Cred că e corect ca România să câștige cu 3-0 la masa verde / Nu am vrut să arătăm în mass-media cum au fost primiți suporterii români în Kosovo. A fost ceva care îți lasă un gust amar (VIDEO)
21:03 - Robert Sighiartău: PSD se pregătește, în cazul în care câștigă alegerile prezidențiale, la o guvernare cu AUR. Vor schimba denumirea acestui partid, se vor rupe mai mulți parlamentari (VIDEO)
20:44 - Olaf Scholz spune că a fost surprins pozitiv de discuția cu Donald Trump. Au vorbit „pe larg despre Ucraina”