Declarațiile jurnalistului Dan Andronic potrivit cărora Traian Băsescu a câștigat al doilea mandat de președinte în fața PSD-istului Mircea Geoană cu ajutorul Laurei Codruța Kovesi și a lui Florian Coldea au stârnit scandal pe scena politică. (Detalii AICI). De asemenea, aceste afirmații i-au adus lui Andronic o urmărire penală, întocmită de procurorii DNA. (Detalii AICI)
Fostul președinte a replicat dur, afirmând că cei doi nu și-ar fi permis să-i propună garantarea mandatului întrucât “le-aș fi umplut botul de sânge pe loc”. (Detalii AICI)
În acest context, PSD și ALDE susțin înființarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial.
Vezi AICI ce spune și șefa DNA, Laura Codruța Kovei, despre acest caz
Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu susțin că este necesară această anchetă în cadrul Parlamentului României, având în vedere că sunt puse în discuție principii ale statului democratic și ale statului de drept, dar și încălcarea principiului separării puterilor în stat prin posibila intervenție nelegitimă a unor instituții în deturnarea procesului electoral.
“Totodată, se oferă cadrul necesar pentru a se clarifica dacă persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au acționat în interes personal sau în numele instituțiilor pe care le reprezentau”, se arată într-un comunicat transmis de ALDE.
Liderii alianței PSD-ALDE sunt de părere că o astfel de comisie parlamentară este necesară ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public și care pun sub semnul întrebării respectarea principiului alegerilor libere și corecte ca premisă esențială a funcționării democrației în România.
“Rezultatul alegerilor prezidențiale din 2009 a generat controverse în ultimii opt ani la nivelul societății românești, existând suspiciuni privind fraudarea lor încă din zilele ce au urmat procesului electoral. Dezvăluirile presei oferă o nouă perspectivă asupra deznodământului alegerilor prezidențiale din 2009, introducând în discuție încercarea de influențare a procesului electoral”, mai precizează sursa citată.