PSD se reunește în CExN, luni, pentru a lua o decizie finală cu privire la prelungirea stării de alertă

PSD se reunește în CExN, luni, pentru a lua o decizie finală cu privire la prelungirea stării de alertă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Partidul Social Democrat (PSD) se reunește, luni, ora 14, într-un Comitet Executiv Național, în care va fi luată o hotătâre cu privire la a prelungi sau nu starea de alertă din România. Liderul interimar Marcel Ciolacu a anunțat deja că e exclusca social-democrații să voteze pentru extinderea situației excepționale de pe teritoriul țării în forma ultimelor 30 de zile, dar a subliniat că decizia finală va fi luată în ședința de la începutul acestei săptămâni.

PSD se reunește în CExN, luni, pentru a lua o decizie finală cu privire la prelungirea stării de alertă

„Am venit cu o decizie până la următorul Comitet Executiv, care va avea loc luni, când vom lua decizia finală.E exclus caPSDsă voteze o prelungire a stării de alertă, în forma ultimelor 30 de zile.Mai exact, colegii mei au venit cu câteva propuneri clare către Guvern, respectiv când vor veni cu cererea de încuviințare a stării de alertă să cuprindă redeschiderea spitalelor pentru bolile cronice, redeschiderea spitalelor suport COVID, care nu au avut pacienți în ultima lună.Exclus continuarea procedurii de achiziții publice fără licitație sau angajări prin derogare de la lege.În schimb, considerăm că e necesară obligativitatea purtării de măști, cu respectarea limitării numărului de persoane pentru evenimente și, desigur, distanțarea socială”, a declarat Marcel Ciolacu, săptămâna trecută.

PSD a cerut o stare intermediară de 15 zile

La rândul său, senatorul Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD, a explicat că social-democrații nu vor vota prelungirea stării de alertă în forma actuală, cerând o stare intermediară de 15 zile, precum șiși redeschiderea bisericilor și a restaurantelor din interiorul hotelurilor.

„Am decis în primă instanță să susţinem o stare intermediară, pe o perioadă limitată, care să asigure tranziţia la normalitate şi care să includă doar măsurile pentru protejarea sănătăţii populaţiei. Nimic mai mult. E necesar, firește, ca autorităţile să poată dispune punctual de măsuri de siguranţă acolo unde este necesar și conform legii. Instituirea stării de urgenţă la nivel local va fi posibilă”, a declarat, duminică, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.

În direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, oficialul social-democrat cereadeschiderea spitalelor pentru bolnavii cronici, „să renunțăm la această alocare” a unităților spitalicești exclusiv pe criterii de coronavirus.

„Ne întoarcem la partea cu responsabilitatea, pe care marșează foarte tare PNL în acest moment. Nu vreau să uite nimeni că PSD a votat două stări de urgență și prima stare de alertă – și Guvernul Orban, pentru că țara avea nevoie de un guvern, care să emită ordonanțe de urgență și care să poată să conducă. Asta este o probă de responsabilitate, chiar dacă, pentru că discutăm de campanie electorală, poate că ne-a dăunat în fața alegătorilor noștri. Am ales calea responsabilității. În al doilea rând, declarațiile de acum ale președintelui Ciolacu și ceea ce au spus și alți colegi, și spun și eu acum, este că nu votăm o stare de alertă așa – ceea ce a spus și domnul Iohannis astăzi, că o relaxăm, o facem mai moale, ne mai gândim, să fie măști, să fie distanțare. În plus, a fost vorba despre deschiderea spitalelor pentru bolnavii cronici, să renunțăm la această alocare a spitalelor doar pe criterii de COVID-19 – ai COVID-19 trăiești, n-ai COVID-19, te duci acasă”, afirma, joi, Lucian Romașcanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie