Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a făcut noi precizări despre termoficarea din Capitală, marți, și a anunțat începerea lucrărilor pe cinci segmente, care însumează 53 de kilometri, reprezentând un procent de aproximativ 5% din rețeaua totală, și pentru care vor fi folosiți bani din bugetul local. Edilul a declarat că vor urma alți 210 kilometri din zonele cele mai afectate, pentru care finanțarea va fi asigurată din bani europeni, și spune că odată ce proiectele vor fi finalizate „calitatea serviciului va crește foarte mult”. Totodată, el a mai precizat că dorește ca „tot ce înseamnă investiție nouă să fie finanțată din credite”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Vă mai aduc aminte că, pe partea financiară, am obținut cei 300 de milioane, am semnat contractul pentru cei 300 de milioane de euro bani europeni. Avem promisiunea Guvernului pentru încă 200 de milioane de euro bani din PNRR și Guvernul ne-a mai dat 320 de milioane de lei la sfârșitul lui decembrie. Vă mai aduc aminte de intenția noastră de a prelua ELCEN, de a fuziona aceste două companii și, astfel, să avem un unic responsabil pentru tot ce înseamnă sistem de termoficare în București, și producție, și distribuție. Vă mai aduc aminte că prin acei 320 de milioane – în momentul în care ELCEN va ieși din insolvență, este foarte aproape și în felul acesta putem și pe ELCEN să accesăm bani europeni pentru centrale mai performante”, a declarat edilul.
Întrebat care este valoarea lucrărilor despre care le-a vorbit jurnaliștilor și din ce bani vor fi plătite, Nicușor Dan a explicat: „Valoarea totală a lucrărilor pe cele cinci segmente pe care vi le-am arătat, cele cinci segmente albastre, este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuți a fi finanțați din bugetul local. După cum știți, acești bani nu există în momentul de față. Urmează să avem bugetul național și apoi bugetul local, și modalitatea prin care noi vrem să ieșim din acest blocaj financiar în care Primăria Capitalei este de doi ani este să punem datoriile în bugetul de 2021 și tot ce înseamnă investiție nouă, inclusiv aceasta, să fie finanțată din credite. Pentru asta avem nevoie ca Guvernul să ne extindă limita de creditare”.
Întrebat la ce să se aștepte cetățenii din punct de vedere al eventualelor disconforturi pe care le-ar putea crea lucrările, precum eventuale întreruperi de alimentare cu agent termic, dar și despre ce durată este vorba, edilul a afirmat: „După cum ați văzut pe șantier, aici s-au montat niște conducte mai subțiri, care sunt provizorii, oamenii tehnici le numesc provizorate, prin care serviciul este menținut în continuare, astfel încât să nu se folosească conductele mari pe care se transportă agentul termic, deci în principiu mai puțin niște întreruperi de câteva ore nu este cazul să se întâmple. În schimb, când o să fie vorba să se lucreze aici, în intersecție, o să vedeți că traficul va avea puțin de suferit”.
Întrebat ce procent din rețea acoperă lucrările pe care le-a anunțat astăzi, Nicușor Dan a declarat: „Păi, rețeaua are 1.000 de kilometri, vorbind aproximativ. Noi vorbim astăzi de 53 de kilometri, asta înseamnă 5%, iar cele pe fonduri europene sunt 210 kilometri, deci 21%, însă aceste zone, și cele cu albastru, și cele cu roșu, sunt cele mai afectate, deci în momentul în care o să le avem făcute calitatea serviciului va crește foarte mult. De asemenea, (…) un lucru pe care vrem să îl facem în vara aceasta, în parteneriat cu ELCEN sau situația cea mai fericită, în care ELCEN-ul va fi deja la noi, este ca pe locația fostei centrale Titan să mai punem o centrală provizorie, lucru pe care putem să îl facem în trei luni”.