Președintele Klaus Iohannis, la prezentarea planului național de investiții și relansare economică: Modelul economic al PSD, bazat exclusiv pe consum și fără viziune, a neglijat total așteptările românilor (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis, la prezentarea planului național de investiții și relansare economică: Modelul economic al PSD, bazat exclusiv pe consum și fără viziune, a neglijat total așteptările românilor (VIDEO)
foto: Inquam Photos / George Calin

Președintele Klaus Iohannis a prezentat miercuri, alături de premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri din Guvernul PNL, planul național de investiții și relansare economică, intitulat generic „Reclădim România”. Șeful statului a explicat că este „un moment de importanță majoră” pentru viitor și a vorbit despre principalele atuuri ale programului propus de Executiv.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de președintele Klaus Iohannis,la prezentarea planului național de investiții și relansare economică

  • Domnule prim-ministru, doamnelor și domnilor miniștri, excelențe, stimați invitați, îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi alături de dumneavoastrăla acest moment de importanță majoră pentru România de mâine. Cu toții traversăm o perioadă deosebit de dificilă, cu restricții și constrângeri ale căror efecte le-am resimțit din plin în plan sanitar, social, dar din păcate și economic.
  • Chiar dacă avem de gestionat în continuare provocările actualei crize sanitare, trebuie în egală măsură să pregătim cele mai potrivite instrumente economice pentru a merge mai departe cu hotărâre și optimism, pentru a face posibilă dezvoltarea României. Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunități, să înțelegem mai bine problemele cu care ne confruntăm și să identificăm cele mai bune soluții.
  • Pe fondul pandemiei generate de noul coronavirus, România s-a confruntat cu cea mai dificilă perioadă din ultimii 30 de ani, moment care a scos în evidență lipsa cronică de preocupare și de viziune a guvernărilor anterioare, care nu au lăsat resurse economice și sanitare suficiente pentru o reacție urgentă în fața unei crize.
  • În acest context, activitatea Guvernului s-a concentrat pe identificare rapidă de soluții. Prin implicarea maximă din partea autorităților, s-a reușit gestionarea unei situații foarte complicate și în permanentă evoluție, care a necesitat o continuă reajustare a măsurilor. De aceeași seriozitate și implicare avem nevoie și în continuare, pentru că de acum înainte eforturile trebuie canalizate cu și mai mare forță spre identificarea oportunităților care să genereze dezvoltare pe termen mediu, dar și pe termen lung.
  • În contextul socio-economic actual, tot mai complex în plan regional și global, pe fondul crizei COVID-19, trebuie să ne adaptăm la noile condiții, să devenim mai competitivi, să devenim mai flexibili. Traversăm o criză mondială fără precedent, iar răspunsurile noastre trebuie să fie pe măsură. Avem nevoie să direcționăm resursele și energiile noastre în mod inteligent înspre susținerea economiei ca element vital pentru asigurarea coeziunii economice și sociale.
  • Doamnelor și domnilor, a venit astăzi momentul ca toate măsurile pe care le adoptăm în domeniul economic să fie incluse într-un plan, într-un singur plan, și să turăm motoarele pe calea relansării economice. Așa cum știți, m-am implicat direct, împreună cu premierul și cu membrii Guvernului, în dezbaterea și identificarea celor mai bune măsuri de relansare economică, pornind de la consultările cu mediul de afaceri, de la nevoile economiei, dar și ale salariaților. Am susținut de la bun început necesitatea unei abordări pro-active, care să mențină locurile de muncă și să sprijine companiile românești. Această abordare presupune un nou model de dezvoltare economică bazat pe măsuri adaptate noii economii, model economic axat pe investiții în infrastructură, pe digitalizare și inovare, pe competitivitate și export de produse cu valoare adăugată ridicată.
  • În toamna anului trecut, am propus o nouă viziune economică, România prosperității și a competitivității, România creșterii sustenabile prin investiții, exporturi, inovare și spirit antreprenorial. Românii au arătat clar că își doresc o dezvoltare sănătoasă și durabilă, care să ofere speranță și predictibilitate pentru mediul antreprenorial și să ducă la creșterea reală a nivelului de trai.
  • Doamnelor și domnilor, modelul economic al guvernării sau guvernărilor PSD din ultimii ani, bazat exclusiv pe consum și fără nicio viziune pe termen lung, a neglijat total așteptările românilor, care au sperat că viața lor se va îmbunătăți semnificativ.

Ce au declarat membrii Guvernului Orban despre planul de relansare economică

La eveniment au mai luat cuvântul și titularii de portofolii din cealaltă secțiune a puterii executive din România, Guvernul. Premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, și Violeta Alexandru, ministrul Muncii, au vorbit la rândul lor despre programul național de investiții și relansare economică „Reclădim România”, dar au trecut în revistă și bilanțul primelor luni de guvernare liberală.

„Un program de investiții și de susținere a dezvoltării economice a României. Deja domnul președinte a făcut o referire clară la schimbarea modelului de dezvoltare economică a României. Vom urma un model care este bazat pe investiții, digitalizare, inovare, transfer tehnologic, creșterea competitivității, creșterea productivității, creșterea capacității companiilor din România de a face față competiției la nivel global, bazat pe creșterea semnificativă a exporturilor”, a afirmat prim-ministrul Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`