Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat că duminică aniversăm Ziua Rezervistului Militar, „tradiție militarăcare ne oferă ocazia de a transmite prețuirea noastră pentru cei care au slujit cu abnegație, devotament și dăruire drapelul tricolor, de-a lungul carierei lor militare, construind și modernizând Armata României de astăzi”, transmite Președinția. El este, potrivit Articolului 97 din Constituția României, comandantul forțelor armate române și îndeplinește funcția de șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Aniversăm astăzi „Ziua Rezervistului Militar”, tradiție militară care ne oferă ocazia de a transmite prețuirea noastră pentru cei care au slujit cu abnegație, devotament și dăruire drapelul tricolor, de-a lungul carierei lor militare, construind și modernizând Armata României de astăzi.
Dragi rezerviști militari,
Prin misiunile pe care le-ați desfășurat cu succes, în țară și în diferite zone din lume marcate de conflict și instabilitate, ați sporit vizibilitatea și relevanța strategică a României în plan extern, devenind astfel veritabili ambasadori ai țării noastre.
De asemenea, aveți o contribuție esențială la conturarea României ca aliat credibil și important în cadrul Alianței Nord-Atlantice, ca participant activ în proiectele Uniunii Europene în domeniul apărării și ca partener strategic de încredere al Statelor Unite ale Americii.
Realizările dumneavoastră remarcabile au devenit repere înalte de profesionalism pentru colegii militari care vă urmează astăzi exemplul atât în țară, cât și în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, precum și în misiunile desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite în Africa.
Rolul dumneavoastră nu s-a încheiat însă la momentul trecerii în rezervă, ci continuă să fie unul important pentru Armata României și pentru societatea noastră.
Vă încurajez să vă implicați în continuare în domeniile de activitate în care experiența și cunoștințele dumneavoastră aduc valoare adăugată, precum formarea și instruirea tinerelor cadre militare sau promovarea în spațiul public a valorilor și tradițiilor militare.
Vă doresc multă sănătate!
La mulți ani!
Președintele Iohannis a condus ședința CSAT din 27 mai, în care punctul central de pe ordinea de zi a fost analiza Strategiei Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, despre care șeful statului susține că arată drumul spre obiectivele noastre prioritare de securitate. Tot atunci, el a subliniat că România trebuie să-și apere cetățenii de pretutindeni, interesele, simbolurile și resursele.
„Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 operează cu același concept de securitate națională extinsă introdus și definit în precedentul document. Pe lângă apărarea armată, înțeleasă în dublă calitate, de apărare națională și apărare colectivă, strategia vizează și alte dimensiuni, precum politica externă, ordinea publică, educația, sănătatea, economia, mediul, securitatea energetică sau securitatea cibernetică. Am gândit această strategie ca pe un instrument care fundamentează o viziune și o direcție în materie de securitate națională privind deopotrivă cetățeanul, societatea în ansamblul său și instituțiile statului”, a declarat președintele după ședința CSAT din 27 mai.
Klaus Iohannis a mai adăugat că „România este un stat care trebuie să își apere cetățenii, oriunde s-ar afla ei, care le asigură securitatea, care le respectă drepturile și pune instituțiile publice în serviciul lor. Este, totodată, țara care își apără valorile, interesele, simbolurile, dar și bunurile naționale, și resursele naturale. Este o țară care știe să își protejeze patrimoniul, domeniile de excelență și care are ca priorități educația, sănătatea și siguranța cetățeanului”.
„Nu în ultimul rând, România este un stat care contribuie la menținerea securității colective, alături de partenerii ei, și la promovarea democrației și libertății. Toate acestea presupun continuitate în angajamente și predictibilitate în acțiuni. În această construcție este evident că Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenența la NATO și UE sunt reafirmați ca piloni ai politicii noastre externe și de securitate”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.
Reamintim că, până la acel moment, cea mai recentă ședință CSAT fusese cea din 26 februarie, dar reuniunea de la acel moment avusese drept cap de afiș strategia națională de răspuns la criza COVID-19. De altfel, în aceeași zi avea să fie confirmat și primul caz de infecție cu coronavirus din țara noastră.