Președintele Iohannis: Solicit tuturor autorităților să nu slăbească niciun moment vigilența. Toate restricțiile rămân valabile. Dragi români, stați acasă de Paște, pentru a fi împreună sănătoși mai târziu

Președintele Iohannis: Solicit tuturor autorităților să nu slăbească niciun moment vigilența. Toate restricțiile rămân valabile. Dragi români, stați acasă de Paște, pentru a fi împreună sănătoși mai târziu
Foto: presidency.ro

Președintele României a lansat, vineri, un apel către autorități, solicitându-le „să nu slăbească niciun moment vigilența”. Șeful statului a subliniat că toate restricțiile de carantină rămân în vigoare, și i-a îndemnat pe români să respecte măsurile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19 și de Paște. Numărul infecțiilor cu coronavirus a crescut la nivel global, la fel cum se întâmplă și în România, atrage atenția Klaus Iohannis, explicând că „ne confruntăm cu o amenințare globală care a schimbat brusc și radical existența noastră”.

Președintele Iohannis, mesaj pentru români în apropierea Paștelui ortodox

„Ne confruntăm cu o amenințare globală care a schimbat brusc și radical existența noastră. Nimeni, nicăieri în lume, nu a fost cu adevărat pregătit pentru a face față cu bine magnitudinii și vitezei cu care se propagă epidemia. Niciodată în trecut omenirea nu a fost mai solidară și hotărâtă să iasă învingătoare dintr-o provocare teribilă cum este aceasta. Să privim cu multă speranță și încredere către un viitorul destul de apropiat în care ceea ce trăim cu toții va fi numai o pagină neagră de istorie.România, ca și alte țări, are încă în față un val epidemiologic căruia trebuie să îi reziste. Să nu uităm nicio clipă că în spatele statisticilor se află întotdeauna oameni, cu familiile lor, problemele și dramele lor. Solicit tuturor autorităților să nu slăbească niciun moment vigilența. Rămân în vigoare absolut toate restricțiile”, a declarat președintele Iohannis.

Șeful statului i-a îndemnat pe români să respecte restricțiile de carantină și în perioada Paștelui, când tradițional oamenii aveau obiceiul să se reunească în familie.

„Acum, acesta ar fi cel mai rău lucru pe care l-am putea face. Părinții și bunicii noștri se simt mai singuri ca niciodată în aceste zile, pentru că nu ne mai au aproape fizic. Cred că noi avem puterea și știința să îi facem să ne simtă aproape de sufletul lor. A sta deoparte, a sta departe de cei la care ținem, ne creează un sentiment firesc de neputință, deznădejde. În aceste clipe trebuie să acceptăm că este singura atitudine rațională, care ne protejează atât pe noi, cât și pe cei pe care îi iubim. Vă rog să faceți acest sacrificiu acum, pentru a putea fi împreună sănătoși mai târziu. Oricât de dificil ne este acum, am toată încrederea că vom deveni mai puternici după această grea încercare, iar motivul pentru care sunt optimist sunteți voi, dragi români”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Peste 8.000 de cazuri de COVID-19 confirmate în România. Bilanțul deceselor a urcat la 400

Potrivit celui mai recent bilanț – cel de vineri, ora 13, autoritățile române au confirmat la nivel național 8.067 de cazuri de COVID-19, cu 360 de persoane diagnosticate cu infecție cu coronavirus doar între ultimele două rapoarte. Dacă numărul persoanelor vindecate și externate a urcat la 1.508, 258 de pacienți rămân internați în secțiile de terapie intensivă din țară.

Bilanțul deceselor înregistrate în rândul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 din România a urcat la 400. Grupul de Comunicare Strategică a precizat că victimele fuseseră internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman și Gorj.

Același raport arată că, la ora actuală, pe teritoriul României, 22.129 de persoane sunt în carantină instituționalizată, în timp ce alte 50.702 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Starea de urgență a fost prelungită până la jumătatea lui mai

Starea de urgență din România a fost prelungită până la jumătatea lunii mai, în condițiile în care, marți, președintele Klaus Iohannis a emis un decret pentru a extinde cu încă 30 de zile situația extraordinară de pe teritoriul național.

„Astfel, în mod evident, școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică în instituțiile de învățământ. Se organizează, în măsura posibilităților, activități didactice online.Am hotărât, de asemenea, prin decretul pe care l-am emis, că Guvernul va lua toate măsurile astfel încât să fie asigurată securitatea alimentară a cetățenilor prin continuarea aprovizionării, producției, procesării, transportului și furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate. Pe durata stării de urgență, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, precum energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate ori carburanți.Am adăugat în decret însă o mențiune specială pentru situația în care se va constata o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe piețele regionale. În acest caz, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte în prețul plătit de consumator”, declara, printre altele, șeful statului.

Parlamentul a aprobat decretul, joi, încuviințând astfel prelungirea stării de urgență. ALDE și Pro România au fost formațiunile care au votat împotriva demersului inițiat de președintele Iohannis, în timp ce PSD a dat un vot pozitiv, dar a condiționat acest gest. Una dintre condiții pune Guvernul Orban în situația de a prezenta săptămânal, în Parlament, un raport cu activitățile întreprinse în lupta cu pandemia de COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`