Președintele Iohannis, întrebat de majorarea pensiilor: „Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei” (VIDEO)

Președintele Iohannis, întrebat de majorarea pensiilor: „Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei” (VIDEO)

Președintele Iohannis consideră că ar fi „nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei”. Șeful statului a făcut această afirmație când a fost îndreptat dacă este de acord cu majorarea de 40% a punctului de pensie – prevăzută pentru 1 septembrie – care ar presupune un efort bugetar de 10 miliarde de lei pentru ultimele patru luni din 2020, respectiv de 30 de miliarde de lei pentru anul viitor.

„Aceasta este o chestiune care trebuie analizată cu mare atenție, de experți, de guvernanți, și la momentul în care avem suficiente date, probabil la jumătatea anului, pentru rectificarea bugetară de atunci, Guvernul va trebui să ia o decizie, fiindcă după jumătatea anului deja lucrurile trebuie să fie foarte bine clarificate. Însă vreau să vă spun o chestiune care mă privește pe mine. Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei. Eu voi avea rugămintea către guvernanți, atunci când se va face analiza, să fie o analiză făcută care ține cont și de faptul că și pensionarii sunt nu doar categorie vulnerabilă, ci sunt și o categorie de foarte multe ori dezavantajată în România. Dacă se va putea sau nu se va putea, sau cât se va putea, asta este o întrebare la care o să răspundă la momentul oportun Guvernul”, a declarat președintele Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Prioritatea Guvernului Orban, plata pensiilor și salariilor în contextul pandemiei de coronavirus

Vestea vine în contextul în care, săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban dădea asigurări că prioritatea Guvernului PNL este plata pensiilor și salariilor în contextul efectelor generate de pandemia de coronavirus.

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, dacă în perioada următoare ar putea fi probleme cu plata pensiilor, având în vedere că execuția bugetară ar putea avea e suferit,Ludovic Orbana răspuns:„Avem ca prioritate plata pensiilor. Vom sigura resursele financiare pentru plata pensiilor, a salariilor, pentru susținerea investițiilor. Toată gândirea nostră este pentru o revenire. Toate analizele specialiștilor indică o evoluție în «V» a economiei, adică după o scădere care e destul de bruscă și de mare, după depășirea vârfului epidemiei, există o prognoză de creștere destul de rapidă. Prognozele indică o scădere economică pe anul ăsta, în România, și o creștere economică pe anul viitor, care variază între 4,1 și 6,1 pe 2021”.

Ministrul Muncii dădea asigurări că pensiile cresc de la 1 septembrie

În luna februarie, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, dădea asigurări că Guvernul Orban va „crește pensiile” de la 1 septembrie, așa cum prevede legea.

„PSD întreţine această frică, PSD întreţine întrebările încontinuu pe acest subiect, dar banii sunt în buget, iar legea este în vigoare. Deci da, vom crește pensiile. (…)Putem să agreăm şi pentru pensii că am dat răspunsul suficient de clar?”, declara Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`