Premierul Ludovic Orban s-a prezentat luni, în Parlament, la „Ora Guvernului”, unde a vorbit despre maniera în care autoritățile au gestionat criza COVID-19 și efectele sale, dar și despre strategia de răspuns pentru perioada următoare. Cu această ocazie, liderul liberalilor a apărat vehement planurile guvernamentale pentru relansarea economiei și a criticat opoziția pentru diverse reacții.
Eu am fost invitat în baza Regulamentului, în cadrul procedurii „Ora Guvernului”, la o dezbatere cu o temă care este stabilită de grupul parlamentar, iar dezbaterea era legată de economie și, mai ales, de viitorul economiei și reducerea efectelor negative ale crizei COVID-19. Din cauza asta, pe lângă că v-am spus câteva lucruri din ceea ce am făcut, în scurtul timp pe care mi l-ați acordat am încercat să vă prezint pe scurt câteva puncte de reper ale programului nostru. Sigur că mă așteptam să se vorbească despre economie. Din păcate, nu s-a vorbit despre economie și, ca atare, nu voi da decât o singură replică. Se vede că nu înțelegeți nimic din UE. UE înseamnă libertatea de circulație a oamenilor, a ideilor, a capitalurilor, a mărfii. Nu vă e rușine să vorbiți de românii care pleacă la muncă, ca și muncitori sezonieri, acum câteva mii de muncitori sezonieri, după ce ați alungat milioane de români plecați exasperați de guvernările voastre, în care ați călcat în picioare drepturile și libertățile, și speranța oricărui român. O asemenea obrăznicie, îmi pare rău, dar este foarte greu să trec peste ea.
Toată lumea vorbește de cifre. Câte miliarde se bagă. Încă nu am prezentat o cifră, pentru că aș fi lipsit de responsabilitate, atât timp cât nu știu foarte clar pe ce resurse putem conta, de la nivelul UE, indiferent că ele sunt sub forma coronabond sau că sunt sub alte forme. Când o să avem o estimare a resurselor financiare de care dispunem, fiți convinși că o să vă spun foarte clar care sunt resursele financiare și pe ce se duc banii respectivi. V-am spus că modelul economic pe care ne bazăm este modelul de susținere a investițiilor, private, publice, de modernizare a infrastructurii care este mult rămasă în urmă – vă dau numai un exemplu, în 2008 s-a finalizat Studiul de Fezabilitate și s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru tronsonul Sibiu – Pitești, iar din 2008 până în 2019 nu s-a întâmplat nimic. Abia acum e tronsonul I în construcție, pe tronsonul V s-a semnat contractul, iar pe tronsonul IV se va semna contractul.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Vestea vine în contextul în care, din 15 mai, România a intrat într-o nouă fază de răspuns la criza COVID-19, astfel că starea de urgență a fost înlocuită de starea de alertă. Momentul a presupus o primă relaxare notabilă a restricțiilor care cuprindeau țara la jumătatea lui martie 2020, într-o încercare de a limita răspândirea infecțiilor cu SARS-CoV-2. Între timp, premierul Ludovic Orban a făcut o nouă serie de precizări cu privire la regimul actualizat de măsuri anti-coronavirus și la sancțiunile pe care le riscă persoanele care încalcă legea.