Premierul Ludovic Orban, despre planul de relansare economică: Vom urma un model bazat pe investiții, digitalizare, inovare, competitivitate, export și transfer tehnologic (VIDEO)

Premierul Ludovic Orban, despre planul de relansare economică: Vom urma un model bazat pe investiții, digitalizare, inovare, competitivitate, export și transfer tehnologic (VIDEO)
foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a prezentat, alături de președintele Klaus Iohannis și o serie de miniștri PNL, planul național de investiții și relansare economică „Reclădim România”, ocazie cu care prim-ministrul a subliniat că Executivul va urma un model bazat pe investiții, digitalizare, inovare, transfer tehnologic, creșterea competitivității, a productivității, a capacității companiilor din România de a face față competiției la nivel global, respectiv pe creșterea semnificativă a exporturilor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de premierul Ludovic Orban, la prezentarea planului național de investiții și relansare economică

  • Un program de investiții și de susținere a dezvoltării economice a României. Deja domnul președinte a făcut o referire clară la schimbarea modelului de dezvoltare economică a României. Vom urma un model care este bazat pe investiții, digitalizare, inovare, transfer tehnologic, creșterea competitivității, creșterea productivității, creșterea capacității companiilor din România de a face față competiției la nivel global, bazat pe creșterea semnificativă a exporturilor.
  • În programul pe care l-am elaborat, împreună cu Președintele României, echipa președintelui, echipa guvernamentală, toți partenerii noștri din mediul de afaceri, din organizațiile profesionale, am încercat să ținem cont de problemele cu care se confruntă România, probleme care, în mare parte, au fost accentuate de criza economică declanșată de epidemia de COVID-19.
  • Am constatat că accesul companiilor la capital, la resurse, accesul companiilor la tot ceea ce înseamnă resursele care pot fi mobilizate, fie din fonduri europene, fie din zona financiar-bancară, și toate categoriile de resurse este extrem de dificil și extrem de restrâns. Din acest motiv am gândit încă de la începutul crizei să asigurăm cât mai multe lichidități în companii. Cele mai multe măsuri pe care le-am luat au urmărit acest obiectiv. De la viteza de rambursare a TVA, viteza de decontare a concediilor medicale și toate celelalte măsuri, suspendarea executărilor, popririlor, posibilitatea de reeșalonare a scadențelor la Bugetul de stat și o serie de alte măsuri, împreună cu IMM Invest, care a urmărit creșterea accesului la capital din zona financiar-bancară pentru IMM din România, au urmărit acest obiectiv.
  • Pe lângă IMM Invest, sunt în măsură să vă anunț că, în curând, vom primi aprobarea și pentru schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor și pentru companiile care nu sunt IMM. O schemă de ajutor de stat care va veni în sprijinul companiilor, care sunt confruntate cu probleme de lichiditate, care au nevoie de resurse financiare atât pentru investiții, cât și pentru capital de lucru.
  • O altă problemă pe care am constatat-o și pe care încercăm să o remediem prin intermediul programului nostru este fluiditatea circulației banilor între companii. O mare parte din companiile din țări mai dezvoltate se finanțează de pe bursă, se finanțează din sistemul financiar-bancar. Companiile din România au o mare dependență de finanțarea prin intermediul creditului comercial, mai exact prin legăturile care există între companii. Pentru a preveni riscurile de scurtcircuitare a relațiilor comericale în cazul în care o companie intră în probleme financiare și poate să afecteze întreg lanțul valoric și toți partenerii comerciali, am gândit o schemă prin care să încurajăm asigurarea creditului comercial, a creditului furnizor, prin garantarea asigurării creditului comercial, pentru a putea să mai pasăm printr-o schemă economică eventualele situații care pot să genereze blocaje în fluxurile financiare în relațiile comerciale dintre companii.
  • De asemenea, am gândit un sistem de garantare a factoringului, care de asemenea este destinat tot acestui obiectiv de a asigura fluiditatea fluxurilor financiare și posibilitatea de a interveni în sprijinul companiilor care se află în dificultate și a tuturor companiilor din lanțul de legături economice al fiecărei companii. De asemenea, investițiile sunt extrem de importante și, repet, pe lângă IMM Invest am gândit și alte instrumente de finanțare a investițiilor pentru companii, cum ar fi schema de garantare pentru leasingul de echipamente.
  • De asemenea, am gândit un întreg sistem de granturi pentru companii, în special pentru IMM, care să fie finanțat din fonduri europene, atât pe măsura 2.1, cât și pe măsura 2.2 pe POR. De asemenea, un grant pentru care am mobilizat peste un miliard de euro, un grant de repornire, de asigurare a capitalului de lucru pentru repornirea companiilor care au fost afectate în cel mai înalt grad de epidemia de COVID-19, de asemenea grant de investiții de diferite categorii, fie granturi pentru microîntreprinderi sau IMM, de până în 200.000 de euro, între 200.000 de euro și un milion de euro și de asemenea granturi mai mari care vor fi derulate, prin intermediul măsurii 2.2 din POR, granturi între 2 și 6 milioane de euro, granturi care sunt necesare pentru a susține investițiile companiilor în dezvoltare.

Declarații susținute de ceilalți membri ai Executivului

Alături de premierul Ludovic Orban, au mai vorbit despre planul de relansare economică președintele Klaus Iohannis, vicepremierul Raluca Turcan și o serie de titulari de portofolii din Guvernul PNL, și anume Florin Cîțu (Finanțe Publice), Violeta Alexandru (Muncă) și Lucian Bode (Transporturi).

„Chiar dacă avem de gestionat în continuare provocările actualei crize sanitare, trebuie în egală măsură să pregătim cele mai potrivite instrumente economice pentru a merge mai departe cu hotărâre și optimism, pentru a face posibilă dezvoltarea României. Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunități, să înțelegem mai bine problemele cu care ne confruntăm și să identificăm cele mai bune soluții.Pe fondul pandemiei generate de noul coronavirus, România s-a confruntat cu cea mai dificilă perioadă din ultimii 30 de ani, moment care a scos în evidență lipsa cronică de preocupare și de viziune a guvernărilor anterioare, care nu au lăsat resurse economice și sanitare suficiente pentru o reacție urgentă în fața unei crize.În acest context, activitatea Guvernului s-a concentrat pe identificare rapidă de soluții. Prin implicarea maximă din partea autorităților, s-a reușit gestionarea unei situații foarte complicate și în permanentă evoluție, care a necesitat o continuă reajustare a măsurilor. De aceeași seriozitate și implicare avem nevoie și în continuare, pentru că de acum înainte eforturile trebuie canalizate cu și mai mare forță spre identificarea oportunităților care să genereze dezvoltare pe termen mediu, dar și pe termen lung”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)
16:24 - Aplicația Telegram a fost interzisă în Ucraina. Există riscul ca serviciile ruse să poată intercepta mesajele militarilor
16:10 - Construcții Erbașu: Contribuim activ la un viitor sustenabil. Anul acesta am finalizat instalarea de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 5 MWp, proiectate să producă anual 6.000 MWh de energie verde (FOTO)
15:58 - Sanda Nicola, fosta vedetă media, s-a alăturat Mișcării care-l susține pe Mircea Geoană pentru Președinție
15:56 - Un nou ciclon amenință Europa! Va aduce alte furtuni puternice. Au fost deja emise avertizări Cod roșu și portocaliu
15:54 - Dâmbovița: Un bărbat s-a stins din viață, după ce a fost acroşat de o basculantă
15:44 - Mircea Geoană, critici dure privind noua lege a pensiilor: „Am văzut calcule greșite, pensionari cu pensia tăiată la jumătate, inclusiv categoriile cele mai vulnerabile au fost nedreptățite”
15:44 - Newsweek: Pensionar „furat” la pensie. A pierdut 700 lei pentru că nu e pensionat pe legea nouă. Cât a lucrat?
15:36 - Firma de catering care a livrat alimente în școli din județul Mehedinți, amendată și închisă temporar de ANPC