JaroslawKaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia, a acceptat decizia Curţii Europene și a stopat procesul de „pensionare forțată” a judecătorilor de la Curtea Supremă din Varșovia.
„Ne vom îndeplini toate obligațiile față de Uniunea Europeană”, a anunțat ministrul polonez al Justiției.
Ca PSD în România, Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia luptă să controleze sistemul judiciar, notează ziare.com. Una dintre diferențe ar fi, însă, că în vreme ce guvernanții polonezi au câștigat alegerile cu un discurs naționalist, social-democrații români nu au vorbit în campanie despre o independență față de UE, iar în vreme ce PiS a abordat subiectul reformării justiției, PSD nu a suflat o vorbă despre asta înainte de alegerile parlamentare. La fel ca PSD în România, PiS își justifică măsurile de distrugere a independenței justiției cu argumentul ”oamenii ne-au votat, am câștigat alegerile, deci facem ce vrem”.
La fel ca românii, și polonezii au ieșit pe străzi și au protestat împotriva măsurilor luate de guvernanți în domeniul Justiției. PiS n-a ținut cont de părere cetățenilor, așa că a ajuns în conflict direct cu instituțiile Uniunii Europene.
Parlamentul European a votat declanșarea procedurilor pentru activarea Articolului 7 din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. Este cea mai drastică formă de pedepsire a unui stat membru prin ridicarea dreptului de vot în cadrul Uniunii Europene și aplicarea în trepte a unor sancțiuni politice și economice.
Și reacția UE a avut consecințe. La alegerile locale, PiS nu a mai câștigat nicio primărie de oraș mare și nu a mai reușit să-și impună dominația în mediul rural. În plus, a fost creată o foaie de parcurs pentru guvernul polonez, iar refuzul de a ține cont de acest document înseamnă deschiderea unui proces la Curtea Europeană de Justiție. Exact asta s-a întâmplat în cazul pensionării forțate a judecătorilor Curții Supreme din Varșovia.
Polonia a pierdut procesul și Guvernul a fost obligat să reangajeze toți judecătorii pensionați anticipat. În cazul unui refuz, judecătorii Curții Europene stabilesc o amendă ce trebuie plătită în fiecare zi de întârziere a aplicării deciziei. Reprezentanții Poloniei au făcut apel, dar au aplicat imediat decizia Curții Europene de Justiție și au suspendat pensionarea forțată a magistraților.
În ceea ce privește România, Parlamentul European a votat recent o rezoluție care condamnă modificarea Legilor Justiției și prin care i se cere Guvernului Dăncilă să implementeze toate recomandarile Comisiei de la Veneția. Votarea rezoluției e primul pas pe drumul către activarea Articolului 7, notează ziare.com. Un astfel de vot ar duce imediat la o criză economică și ar face PSD să piardă viitoarele alegeri. Astfel, situația din Polonia constituie un semnal consistent pentru Liviu Dragnea și PSD.