UPDATE // Camera Deputaților a adoptat proiectul pentru impozitarea pensiilor speciale. Florin Roman (PNL): E o zi istorică. Am răspuns apelului făcut de populația României (VIDEO)

UPDATE // Camera Deputaților a adoptat proiectul pentru impozitarea pensiilor speciale. Florin Roman (PNL): E o zi istorică. Am răspuns apelului făcut de populația României (VIDEO)

UPDATE, 17 iunie, ora 15 //Parlamentarii au adoptat, miercuri, cu 307 de voturi „pentru” din cei 308 de deputați prezenți la vot, proiectul pentru impozitarea pensiilor speciale mai mari de 7.001 de lei, cu 85% pentru ceea ce depășește această sumă. Dacă președintele Klaus Iohannis promulgă inițiativa, ea ar putea intra în vigoare chiar de luna viitoare.

„Cred că, astăzi, fără să rostesc cuvinte mari, e o zi istorică. E o zi istorică pentru că Parlamentul a făcut ceea ce ne cer cei care ne-au trimis în Parlament, fie că suntem de stânga, fie că suntem de dreapta, fie că suntem mai noi, dar cu metehne vechi. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Centralizatorul votului a arătat un vot covârșitor – dacă am reținut eu bine, doar un coleg a votat împotrivă, în rest toți ceilalți colegi, inclusiv cei care critică și spun că ar fi neconstituțional pentru că nu e al lor, au votat acest proiect de lege. Nu pot să înțeleg, astea sunt metehne cam vechi, să critici și să votezi. Nu, domne, trebuie să îți asumi! Așa cum astăzi am ajuns la acest moment pentru că, în calitate de lider de grup ai PNL și ai PSD, făcându-ne mulți «prieteni», ne-am asumat acest amendament, care a stârnit probabil prietenii peste tot, inclusiv în rândul colegilor noștri. Ne gândim la dreptate socială, ne gândim la contributivitate, ne gândim că nu pot fi pensionari mai speciali între ei. Sigur că, peste tot în lume, cei care au contribuit mai mult, au primit mai mult”, a declarat Florin Roman, liderul deputaților PNL.

Demnitarul a subliniat că „așa e peste tot în lume. În altă ordine de idei, stimați colegi, am respectat întocmai prevederile CCR, care ne-a spus că abrogarea în integralitate a unui drept câștigat este neconstituțională. Despre ce vorbim? Iar vrem să păcălim oamenii, să creăm himere? Să creăm povești? Nu, ne spune CCR – și vă întreb, dumneavoastră credeți în CCR? Mai credeți în deciziile lor? Sau ce faceți, transformați totul într-o politică ieftină, de doi bani? Astăzi, Parlamentul României a răspuns apelului făcut de populația României, am făcut ceea ce trebuie, am adus echitate pentru pensionari. Asta așteaptă românii de la noi, dincolo de orice jocuri și declarații politice. Vă mulțumesc tuturor celor care ați votat. PNL și-a respectat promisiunea făcută în campania electorală”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

UPDATE, 17 iunie, 13.30 // Deputații din Comisia de buget a Parlamentului au aprobat, miercuri, amendamentul PNL, PSD și USR pentru impozitarea pensiilor mai mari de 7.001 lei cu 85% pentru ceea ce depășește această sumă. Deputaţii Comisiei de buget au decis, miercuri, impozitarea pensiilor mai mari de 7.001 lei cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă, după ce au dezbătut un proiect de lege al PSD care prevede impozitarea pensiilor speciale. Astfel, proiectul de lege pentru impozitarea pensiilor speciale va intra, miercuri, în dezbaterea plenului din Camera inferioară, care are rol de for decizional în această speță.

Conform amendamentului, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”, potrivit Agerpres.

PNL și PSD au ajuns la un consens politic, astfel că pensiile speciale de peste 7.000 de lei ar putea fi impozitate cu până la 90%. Proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale fusese adoptat deja de Parlament încă din ianuarie 2020, dar Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că abrogarea lor este neconstituțională, astfel că inițiativa a revenit în Legislativ, unde deși a fost respinsă de Senat, a revenit în Camera Deputaților și are șanse să fie adoptat cu un amendament convenit de principalele partide parlamentare ale țării.

Pensiile speciale ar putea fi impozitate cu până la 90%, printr-un consens PNL-PSD

Ședința de vot din Camera Deputaților, care are rol decizional în speța privind pensiile speciale, va avea loc miercuri, iar atât Florin Roman, liderul deputaților PNL, cât și Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, au anunțat că au ajuns la un consens, manifestat printr-un amendament susținut de ambele partide, prin care pensiile speciale de peste 7.000 de lei vor fi impozitate cu sume cuprinse între 70% și 90%.

În România există aproximativ 10.000 de pensii speciale, iar o treime dintre acestea sunt ale magistraților. Cea mai mare se ridică la aproximativ 75.000 de lei pe lună și aparține unui fost magistrat șef de penitenciar.

Cu toate acestea, demersul pentru impozitarea pensiilor speciale ar putea fi atacat la CCR de către cei nemulțumiți, având în vedere că există o decizie a forului încă din 2010, prin care judecătorii Curții au hotărât că pensia este un drept câștigat, iar cuantumul său se bazează efectiv pe contribuția unui om în timpul vieții active – practic, la acea vreme, CCR stabilea că impozitarea pensiilor nu este constituțională.

Parlamentul adopta proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale în ianuarie 2020, dar CCR a decis că e neconstituțional

La finalul lunii ianuarie,Camera Deputaților a adoptat, în sesiune extraordinară și în calitate de for decizional, proiectul de lege referitor la abrogarea pensiilor speciale, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri. Gestul Parlamentului venea în pofida nemulțumirii exprimate de magistrații și grefierii din țară, care susțin că beneficiază de acest tip de pense drept compensație, pentru că profesia nu le permite să desfășoare și alte activități din care să obțină alte surse de venit.

Cu toate acestea, în luna mai, CCR admitea sesizările formulate de Avocatul Poporului și reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție, explicând că abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională.Conform surselor citate, judecătoriiCCRnu au mai dezbătut fondul legii, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi pe motive de procedură. Totuși, chiar judecătorii instituției fundamentale sunt beneficiari de pensii speciale.

Odată revenit în Senat, în iunie proiectul avea să fie respins. Chiar și așa, el are șanse mari să fie adoptat acum de Camera Deputaților, printr-un consens politic între PNL și PSD.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`