Parlamentul se reuneşte pentru a vota Hotărârea Guvernului privind starea de alertă. Modificările operate de PSD

Parlamentul se reuneşte pentru a vota Hotărârea Guvernului privind starea de alertă. Modificările operate de PSD
Foto: Inquam Photos / George Călin

Parlamentul se reunește în ședință comună miercuri, de la ora 15.00, pentru a vota Hotărârea de Guvern privind încuviinţarea stării de alertă. Actul include măsurile ce trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii agresive a coronavirusului. PSD, principalul partid de Opoziție, a anunțat că va vota în favoarea stării de alertă. Asta după ce a reușit să-și impună mai multe amendamente în Comisiile Juridice. România a fost, vreme de două luni, în stare de urgență din cauza epidemiei de COVID-19. Mijlocul lunii a marcat trecerea la starea de alertă și începutul unui proces de relaxare graduală a restricțiilor. Totuși, în următoarea lună sunt valabile mai multe reglementări, încălcarea acestora fiind sancționată cu amenzi între 500 și 15.000 de lei.

Epidemie de coronavirus în România. Parlamentul se reuneşte pentru a vota Hotărârea Guvernului privind starea de alertă

Marți, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat scrisoarea prim-ministrului Ludovic Orban, prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind instituirea stării de alertă și reglementările din timpul acesteia, menite să țină sub control răspândirea COVID-19. Acestea au decis ca HG să fie supusă votului în plen miercuri, de la ora 15.00.

Legea prevede că Guvernul poate institui starea de alertă printr-o Hotărâre, la propunerea ministrului de Interne. Aceasta nu trebuie să depășească 30 de zile. La finalul perioadei, dacă există motive temeinice, ea poate fi extinsă cu încă o lună. Dacă această stare este instituită pe mai mult de jumătate din teritoriul României, este necesară încuviințarea Parlamentului. Plenul trebuie să dea un vot în maximum cinci zile. Dacă aleșii votează în majoritate „împotrivă”, atunci starea de alertă încetează de îndată. De precizat este că aleșii pot aduce amendamente textului trimis de Executiv.

PSD a modificat Hotărârea Guvernului privind starea de alertă

Guvernul PNL a aprobat luni Hotărârea privind instituirea stării de alertă. Potrivit proiectului, aceasta se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu 18 mai, pe o durată de 30 de zile.

Marți, PSD a anunțat prin vocea președintelui interimar, Marcel Ciolacu, faptul că va vota ”pentru”: „Vom aproba starea de alertă. HG-ul cu starea de alertă e pe legea aprobată de Parlament. Cred că e suficient”.

La rândul său, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al partidului, a precizat că votarea stării de alertă e un gest firesc de responsabilitate: „Fondul legii este important. Oamenii trebuie să înţeleagă că distanţarea socială şi măsurile de autoprotecţie sunt importante, dar vrem să evităm abuzurile. Unul dintre ele este portul măştii. Nu a fost obligatoriu în starea de urgenţă, dar este obligatoriu acum”.

Așadar, PSD a anunțat că va vota în favoarea Hotărârii de Guvern. Totuși, a avut grijă înainte să-i aducă mai multe modificări, în Comisiile de specialitate.

De exemplu, social-democrații au introdus un articol care prevede că autoritățile locale sunt cele care pot numi, suspenda sau demite persoanele ce dețin funcții de conducere în unitățile medicale din subordinea lor.

Un alt articol nou introdus de PSD obligă Guvernul PNL ca, prin ministerul Sănătății, să pună la dispoziția autorităților locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate.

În schimb, contrar celor precizate de Romașcanu, a fost menținută prevederea privind obligativitatea purtării măștilor. Amenda pentru cei care nu folosesc mască este cuprinsă între 500 lei şi 2.500 lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`