Noi responsabilități pentru autoritățile locale, în lupta cu epidemia de coronavirus. Ludovic Orban: Am cerut o intensificare a acțiunilor de control (VIDEO)

Noi responsabilități pentru autoritățile locale, în lupta cu epidemia de coronavirus. Ludovic Orban: Am cerut o intensificare a acțiunilor de control (VIDEO)
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a prezentat, miercuri seară, măsurile anti-coronavirus transmise în teritoriu la videoconferința cu prefecții.

Prim-ministrul a precizat că a cerut Comitetelor județene pentru situații de urgență să fie mai implicate în a discuta cu oamenii și a desfășura acțiuni de control. Totodată, el a cerut o mai mare implicare din partea primarilor mai ales că acum, după alegeri, nu ar trebui să mai aibă temeri în a aplica anumite măsuri.

Orban a mai afirmat că nu este exclusă impunerea unor restricții în zonele în care se constată o răspândire agresivă coronavirusului.

De asemnea, Ludovic Orban a precizat că CNSU (Comitetul Național pentru Situații de Urgență) urmează să identifice statele cu o incidență mai mare a cazurilor COVID-19. Persoanele care vin în România din aceste țări vor trebui să stea în carantină. Totuși, ele au posibilitatea să iasă din carantină dacă fac un test COVID-19 după cinci zile, iar acesta iese negativ.

Noi responsabilități pentru autoritățile locale, în lupta cu epidemia de coronavirus. Ludovic Orban: Am cerut o intensificare a acțiunilor de control

Declarațiile lui Ludovic Orban, după discuția cu prefecții pe tema epidemie de coronavirus. Măsurile luate

„Am discutat la videoconferință despre intesificarea acțiunilor autorităților în lupta contra COVID-19. E evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri. Am cerut Comitetelor județene pentru situații de urgență o intensificare a acțiunilor de control, dar și de comunicare cu cetățenii. Le-am cerut să urmărească mai multe linii de acțiune. În școli să fie respectate toate măsurile de protecție sanitară. Deciziile de la nivelul comitetelor să țină cont de reglementările luate de Guvern. Nu contează bunul plac al unor directori de școli!

Riscul cel mai mare de infectare a fost la nunți, botezuri, alte tipuri de evenimente, la care nu s-au respectat regulile. Al doilea factor de risc a fost transportul, mai ales cei intrajudețean, interjudețean și spre și dinspre platformele industriale. Am cerut intensificarea controalelor. Acolo unde legislația impune, trebuie introduse decizii de restricție. Am cerut Comitetelor județene, acolo unde situația o impune, să impună carantinarea de localități sau de zone.

Cât despre comunicarea publică, am cerut prefecților ca, după depunerea jurământului de către primari, să ceară primarilor să se implice.

Pânăla locale, mulți primari s-au temut să ia decizii și să impună măsuri. Acum primarii sunt aleși, au deplină autoritateși avem nevoie de implicarea lor.

Nu am mai actualizat situația țărilor pentru că s-a așteptat o decizie luată la nivel european. Nu s-a luat o decizie, de aceea luni, la CNSU, vom decide reintroducerea restricțiilor pentru țările care au un nivel al infectărilor superior celui din România. Cei care vor reveni în România doar pentru trei zile, nu vor mai sta în carantină dacă prezintă test negativ făcut cu 48 de ore înainte. Dacă stau mai mult de 3 zile au două posibilități: carantină 14 zile sau pot, în a cinea zi, să facă testul, iar la primirea rezultatului negativ să iasă din carantină”, a declarat Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`