Nicușor Dan a vorbit, luni seară, în direct pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, despre situația primarilor care au pierdut mandatele la alegerile locale din Capitală, dar care se regăsesc pe listele de candidați la alegerile parlamentare.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat dacă este „o practică de bun simț să pui niște învinși pe listele pentru viitorul Parlament” sau mai degrabă „e ceva de natură să ne trezească suspiciuni cu privire la nevoia de imunitate a unora dintre cei care pleacă de la primărie”, primarul general ales al Capitalei a răspuns: „Știți că am mai discutat subiectul acesta. În campania electorală am prezentat oameni și fapte, și eu aș paria că s-au făcut multe lucruri în neregulă acolo în primărie. Nu e scopul nostru să ne ocupăm de ce a fost în trecut, ci să rezolvăm lucruri pentru viitor, dar pe măsură ce ele ne vor fi aduse la cunoștință și vom avea obligația să le verificăm o le îndreptăm către instanțele competente, deci eu cred că a doua ipoteză pe care ați menționat-o e plauzibilă”.
Guvernul Orban a programat alegerile generale pentru ziua de 6 decembrie, dar Curtea Constituțională a dat undă verde proiectului de lege care prevede că Parlamentul este cel care stabilește data scrutinului, iar în motivarea deciziei CCR se arată că Hotărârea guvernamentală în cauză încetează să producă efecte odată cu intrarea în vigoare a proiectului respectiv. În 23 octombrie, președintele Klaus Iohannis l-a trimis Legislativului,spre reexaminare.
„În aplicarea acestor dispoziții legale, Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 744/2020, prin care a stabilit că data desfășurării alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților este ziua de duminică, 6 decembrie 2020. De asemenea, în aceeași zi, a fost adoptată și Hotărârea nr. 745/2020 pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020. Potrivit acestui calendar, au fost deja desemnați judecătorii în birourile electorale, au fost puse deja la dispoziția biroului electoral de circumscripție pentru românii cu domiciliul sau reședința în afara țării listele electorale din străinătate pentru votul prin corespondență, a fost actualizat Registrul electoral, s-au depus listele de candidați și candidaturile independente pentru circumscripția pentru românii cu domiciliul sau reședința în afara țării, s-au definitivat candidaturile organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale pentru toate circumscripțiile electorale, s-au comunicat către Biroul Electoral Central listele de candidați și candidaturile independente, s-au stabilit machetele fiecărui buletin de vot pentru circumscripția electorală pentru românii cu domiciliul sau reședința în afara țării, s-au depus listele de candidați și candidaturile independente pentru Senat și Camera Deputaților în circumscripțiile electorale din țară și s-a făcut înregistrarea în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul prin corespondență”, se arată, printre altele, în cererea de reexaminare.